Hlavní obsah

Česká ekonomika spadla o 10,7 procenta, nejvíc v historii ČR

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká ekonomika se ve druhém čtvrtletí propadla meziročně o 10,7 procenta. Oproti první třem měsícům letošního roku potom hrubý domácí produkt (HDP) poklesl o 8,4 procenta. Vyplývá to z dat, jež v pátek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Propad je o něco menší, než se předpokládalo, počítalo se s meziročním poklesem o 12,3 procenta, připomněl server Patria.

Ve druhém čtvrtletí na Česko v plné síle dopadly ekonomické důsledky globální pandemie covid-19 a především souvisejících restriktivních opatření. Česká ekonomika tak zaznamenala výrazný pokles zahraniční poptávky, nižší spotřebu domácností a nižší investiční aktivitu.

Německá ekonomika ve druhém čtvrtletí klesla nejvíce od roku 1970

Ekonomika

„Ve druhém čtvrtletí došlo k prohloubení poklesu ekonomiky a hrubý domácí produkt se propadl nejvíce v historii samostatné České republiky. Významně negativní vliv mělo omezení nebo uzavření provozů v průmyslu, dále pak v odvětvích obchodu, dopravy, pohostinství a ubytování,“ uvedl ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

„Jedná se o bezprecedentní propad HDP v dějinách naší země. Česko se tak oficiálně dostalo do recese a rozhodující pro náš další vývoj bude, jak rychle se z pádu oklepeme a postavíme se na obě nohy,“ poznamenala ekonomka Jana Mücková, ředitelka společnosti Bondster.

Reklama

Související články

Americká ekonomika hlásí dramatický propad

Americká ekonomika ve druhém čtvrtletí zaznamenala meziroční pokles o 9,6 procenta. Oproti prvnímu čtvrtletí letošního roku tamní hrubý domácí produkt (HDP)...

Výběr článků

Načítám