Hlavní obsah

Češi zjara utráceli víc než před covidem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tuzemská ekonomika letos v období od dubna do června výrazně ožila díky uvolnění restrikcí souvisejících s pandemií koronaviru. Růst hospodářství táhly útraty domácností, Češi vyrazili na nákupy například do předtím dlouho zavřených obchodů s oblečením.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lidé nakupují v obchodním domě Primark v Praze po jeho červnovém otevření.

Článek

Podle posledních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) lidé ve druhém čtvrtletí měsíčně po očištění o vliv počtu pracovních dnů utráceli průměrně 27 236 korun, což je o 2530 korun měsíčně více než před rokem. Jedná se o nárůst i proti předcovidovému druhému kvartálu 2019, kdy průměrné útraty činily 25 941 korun měsíčně.

Lidem vzrostly příjmy i úspory

„Může za to odložená spotřeba z koronavirových časů i zdražování drtivé většiny zboží a služeb,“ komentoval zveřejněné údaje hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Jak uvedl ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet, rozvolnění protiepidemických opatření vedlo k mezičtvrtletnímu růstu spotřebních výdajů na obyvatele o 4,8 procenta. V meziročním porovnání byla spotřeba domácností o 8,6 procenta vyšší.

Česká ekonomika vzrostla o 8,1 procenta

Ekonomika

Statistici také upřesnili růst HDP české ekonomiky za 2. čtvrtletí na 8,1 procenta, což je o desetinu procentního bodu méně, než byl jejich předběžný odhad.

Průměrný měsíční příjem ze zaměstnání dosáhl v 2. čtvrtletí 38 948 korun. Reálné příjmy obyvatelstva vzrostly proti předchozímu čtvrtletí o 3,9 procenta, což byl nejvyšší mezičtvrtletní růst v historii měření od roku 2005. Meziročně překročil růst příjmů osm procent.

„Míra úspor domácností sice mírně klesla, přesto však oproti předkrizovým úrovním zůstává i nadále zvýšená, a může tak podpořit růst soukromé spotřeby v dalších měsících,“ uvedl ekonom Komerční banky Martin Gürtler.

Modlitby za mírnou zimu, nemáme zásoby zemního plynu

Ekonomika

Podle nedávno zveřejněné analýzy společnosti CRIF – Czech Credit Bureau na základě dat ČNB úspory českých domácností vzrostly od začátku roku do konce července o 168 miliard na 2,99 bilionu korun.

Růst ekonomiky bude podle analytiků pokračovat, rizikem jsou ale problémy v průmyslu především v souvislosti s přerušováním výroby automobilek kvůli nedostatku polovodičů.

Za celý letošní rok lze podle hlavního ekonoma Generali Investments CEE Radomíra Jáče očekávat růst ekonomiky o zhruba 3,3 procenta. V příštím roce by pak podle něj měl zrychlit k pěti procentům. Ministerstvo financí čeká letos růst o 3,2 a příští rok o 4,2 procenta.

Benzin je nejdražší za posledních téměř sedm let

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám