Hlavní obsah

Češi víc nakupují, maloobchodní tržby rostou rychleji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Maloobchodní tržby v Česku v září zrychlily meziroční růst na 6,2 procenta z 2,7 procenta v srpnu. Růst tržeb se tak vrátil na červencovou úroveň. K růstu přispěl hlavně motoristický segment. Údaje ve středu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Profimedia.cz

Článek

Při očištění tržeb o vliv různého počtu pracovních dní bylo ale zvýšení o něco menší, a to 4,5 procenta. Za celé třetí čtvrtletí se tržby meziročně reálně zvýšily o 5,1 procenta.

Vývoj tržeb potvrdil odhady analytiků, kteří zrychlení růstu očekávali, protože spotřebitelé jsou podle nich „při chuti“.

„Poptávka domácností je ve srovnání s předchozími lety silná, což je patrné i z relativně vysoké spotřebitelské důvěry. Ta sice během srpna a září prošla mírným poklesem, nicméně jsou dva hlavní faktory, které spotřebitelům dodávají optimismus do budoucího vývoje a motivují je k vyšším útratám. Jednak inflace je stále nízká, což se projevuje růstem reálných mezd, a jednak se od začátku letošního roku zlepšuje situace na pracovním trhu,“ uvedl analytik společnosti Akcenta František Kovács.

Tahounem stále motoristický segment  

K celkovému zvýšení tržeb podle statistiků výrazně přispěl prodej a opravy motorových vozidel, u nichž tržby bez očištění o kalendářní vlivy meziročně stouply o 15,3 procenta. Samotné opravy si polepšily o 18,3 a prodej vozidel a náhradních dílů o 14,6 procenta.

V samotném maloobchodě včetně prodeje pohonných hmot tržby meziročně stouply při očištění o kalendářní vlivy o 1,2 procenta a bez očištění o 2,4. Konkrétně tržby u nepotravinářského zboží si polepšily o 3,7 procenta, u pohonných hmot o 2,8 a u potravin o 0,5 procenta. Nejvýraznější růst zaznamenal prodej přes internet či prostřednictvím zásilkové služby, a to o 22,6 procenta, a specializovaný maloobchod s počítačovým a komunikačním zařízením, kde tržby stouply o 20,8 procenta.

Meziměsíčně se tržby v maloobchodě včetně motoristického segmentu podle ČSÚ také zvýšily, ale pouze velmi mírně. Po očištění o sezónní vlivy vzrostly v září o 0,3 procenta. Za celé 3. čtvrtletí letošního roku činil reálný růst 5,1 procenta, ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku bylo o jeden pracovní den více. Motoristický segment rostl o 13,2 procenta a samotný maloobchod o 1,8 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám