Hlavní obsah

Češi tráví v práci více času než většina Evropanů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Češi tráví v práci výrazně delší dobu než pracovníci v zemích Evropské unie či ve Spojených státech a jen díky tomu je úroveň jejich produktivity práce na celosvětovém průměru.

Foto: Alena Lochmannová

Finanční zdraví Karlovarské krajské nemocnice se od roku 2013 výrazně zlepšilo.

Článek

Hlavní brzdou růstu produktivity nejen v České republice je nedostatečné manažerské řízení a plánování. Vyplývá to z letošní studie celosvětové produktivity práce z dílny společnosti Czipin & Proudfoot Consulting, která se zabývá zlepšováním efektivity práce.

"Nedostatky bránící růstu produktivity jsou ze 77 procent na straně managementu, přičemž průměr všech srovnávaných zemí je 53 procent," řekl ředitel společnosti pro Rakousko a střední Evropu Kalus D. Harrer.

Největší potenciál z pohledu růstu produktivity práce podle něj dřímá v oblasti prodeje. Obchodníci totiž vlastnímu prodeji věnují pouze deset procent svého času.

Zbytečná práce

Zatímco čeští zaměstnanci podle studie ročně odpracují 1906 hodin, aby dosáhli produktivity práce na úrovni 62 procent, tak například Němcům k průměrné pracovní produktivitě 64 procent stačí být během roku v práci 1444 hodin. Obyvatelé Spojených států na 64procentní produktivitu potřebují 1865 hodin práce ročně.

Celosvětový průměr produktivity práce je podle studie 62 procent, přičemž její optimální míra by se měla pohybovat na 85 procentech. Míra se určuje podle toho, kolik času zaměstnanec vytváří nějaké hodnoty a kolik času naopak nepracuje, či pracuje zbytečně. Právě plnění zbytečných úkolů je velkým problémem v ČR.

Češi mají mezi deseti sledovanými zeměmi druhý nejvyšší počet ztracených pracovních dní. Zatímco v sousedním Německu pracovník ročně promarní v průměru 74 dní, tak v tuzemsku je to 103 dní. O jeden den více ztratí jen zaměstnanec v Maďarsku. Průměr na jednoho zaměstnance v deseti sledovaných zemích přitom je 85 ztracených dní ročně. 

Míra produktivity ve sledovaných zemích
zeměodpracované hodinymíra produktivity (v%)
ČR190662
Maďarsko177759
Španělsko180661
USA186564
Velká Británie164463
Francie148360
Austrálie176663
Německo144464
zdroj: Czipin & Proudfoot Consulting

I když Češi zvýšili produktivitu práce meziročně jen o dvě procenta, stále jsou na tom lépe než další země střední a východní Evropy. "Kombinace vysoké produktivity a relativně nízkých mezd činí ČR velmi atraktivní pro zahraniční investory. Pokud by se ale tyto pracovní podmínky změnily, nynější investiční aktivita by nemusela být zachována," uvedl Harrer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám