Hlavní obsah

Češi si na začátku roku vydělali v průměru přes 35 tisíc hrubého

Aktualizováno

Průměrná hrubá mzda v prvním čtvrtletí letošního roku činila 35 285 korun. Meziročně šlo o nominální nárůst o 3,2 procenta. Při očištění o inflaci se však mzda reálně zvýšila jen o 1 procento. Vyplývá to z dat, jež v pátek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Novinky

Průměrná měsíční hrubá mzda

Článek

Medián mezd činil 29 867 korun. Přesně polovina lidí tedy vydělávala více než tuto částku, přesně polovina vydělávala méně. Meziročně se medián zvýšil o 2,5 procenta.

Za výrazně vyššími průměrnými mzdami ve čtvrtém čtvrtletí každoročně stojí sezonní vlivy. Po očištění o ně průměrná mzda oproti posledním třem měsícům roku stoupla o 0,6 procenta.

V odvětvích obzvláště zasažených vládními omezeními v reakci na pandemii mzda meziročně klesala. Nejvíce se to dotklo kultury a zábavy, kde jsou mzdy meziročně nižší o 5,1 procenta. V ubytování, stravování a pohostinství se mzdy snížily o 2,6 procenta.

Češi se musí připravit na zdražování. Téměř všeho

Ekonomika

Podle Tomáše Volfa ze společnosti Citfin do růstu mezd v nejbližší době promluví inflace. „V dalších měsících nejspíš budeme svědky toho, jak se rozevírají nůžky mezi reálnou a nominální mzdou právě vlivem zvyšující se inflace,” uvedl.

„Růst cen výrobních vstupů, vzhledem k jejich nedostatku a omezení mezinárodní dopravy, znamená i zvyšující se ceny pro koncové spotřebitele. Na tomto vzorci se v dohledné době příliš mnoho nezmění,” dodal s tím, že tento vývoj by měl vést k dalšímu tlaku na růst mezd.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám