Hlavní obsah

Češi se topí v dluzích, loni se upsali k dalším 151 miliardám

• Aktualizováno

Zadlužení českých domácností u bank a finančních institucí se během prosince zvýšilo o 12,11 miliardy korun na 877,50 miliardy Kč. Za posledních 12 měsíců domácnosti zvýšily své zadlužení o více než 151 miliard Kč. Vyplývá to z pátečních údajů České národní banky. Tempo zadlužování by kvůli hospodářské krizi mělo v následujících měsících zpomalit.

Článek

"Úvěrová dynamika domácností se drží dvouciferná, ale pomalu klesá. V meziročním srovnání pak klesá zejména hypoteční úvěrování," řekl Novinkám analytik Komerční banky Jiří Škop.

Podle něj bude v následujících měsících zadlužování domácností výrazně klesat. Banky totiž již kvůli přetrvávající krizi přitvrdily podmínky úvěrování. Dosáhnout na peníze je nyní náročnější zejména pro podniky.

Jejich zadlužení podle statistik dokonce meziměsíčně kleslo o 12,32 miliardy korun na 1,012 biliónu korun. Poprvé se zadlužení podniků přes hranici biliónu korun přehouplo v září.

I přes nepříznivé vyhlídky tuzemské ekonomiky by situace ohledně půjčování peněz neměla být v tuzemsku výrazně horší než v okolních státech. "Tempo půjčování zpomalí, ale nebude to tak dramatické jako například v eurozóně," uzavřel Škop.

Lidé peníze také hodně ukládají

Jednodenní vklady domácností v prosinci meziměsíčně vzrostly o 1,519 miliardy korun na 708,89 miliardy korun. Vklady domácností s výpovědní lhůtou, mezi které patří například termínované vklady, se zvýšily o 65,25 miliardy korun na 449,64 miliardy Kč.

Centrální banka poskytuje tuto statistiku každý měsíc v národním měnovém přehledu. Ten se odvozuje z bilancí měnových finančních institucí, jež zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku také fondy peněžního trhu, úvěrní a spořitelní družstva.

Reklama

Výběr článků

Načítám