Hlavní obsah

Češi se obávají drahých energií, už hledají úsporná řešení, ukázal průzkum

Obavy Čechů ze zdražování rostou. Od dubna jich devět z deseti zaznamenalo rostoucí ceny u potravin a nákladů na bydlení včetně energií. Čtvrtina domácností už se musela se svými výdaji uskromnit. V případě dalšího růstu cen energií pak plánuje šetřit až osm z deseti domácností. Ukázal to průzkum agentury Ipsos.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Rostoucí ceny energií, vytápění, pohonných hmot a také potravin představují hlavní obavy českých spotřebitelů, znepokojují 7 z 10 Čechů,“ uvádí průzkum.

V porovnání s loňskem pocítilo hned 91 procent domácností zdražení u potravin, jen o procento méně vnímalo zdražení u nákladů na bydlení včetně energií. Zdražení v dopravě si povšimlo skoro osm z deseti domácností.

Většině domácností se v posledních měsících zvýšily zálohy na energie.

Čtvrtina z nich už na to musela reagovat výrazným omezením svých výdajů, další třetina musela omezit alespoň některé výdaje, ukázaly výsledky průzkumu.

Zároveň ale 44 procent domácností zatím k žádnému omezování sáhnout nemuselo.

Cena plynu překonala hranici 200 eur za megawatthodinu. Poprvé od března

Ekonomika

„Domácnosti zaznamenaly růst životních nákladů a uvědomují si, že tyto náklady dále porostou. Snaží se proto již nyní hledat úsporná řešení. V případě dalšího výrazného nárůstu záloh za energie plánuje až 8 z 10 domácností ještě více šetřit energiemi,“ uvedl Michal Straka, analytik společnosti Ipsos.

V případě konkrétních úspor by lidé nejčastěji sáhli ke snížení teploty v celé domácnosti. Tuto variantu by zvolilo až 65 procent domácností.

Dalších 59 procent by teplotu ztlumilo v nevyužívaných místnostech či během noci a 56 procent by se zabývalo řešením ideálního nastavení teploty lednice a snížením teploty ohřívané vody.

Senát schválil úsporný tarif pro domácnosti

Domácí

ČEZ chystá energetické poradenství

Průzkum také ukázal, že lidé by kvůli rostoucím cenám uvítali tipy na šetření energiemi, a to buď přímo od svých dodavatelů, případně od státu nebo nezávislých poraden.

„Poskytovat kvalitní energetické poradenství našim zákazníkům se stává jedním z našich důležitých úkolů pro letošní rok a výsledky průzkumu Ipsos to potvrzují,“ uvedl Tomáš Kadlec, generální ředitel dodavatele ČEZ Prodej.

„Zákazníci se na nás už obracejí a hledají u nás tipy na to, která opatření mají největší efekt. Budeme teď školit všechny naše operátory na call centrech a pobočkách, abychom mohli tyto rady poskytovat co nejlépe,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám