Hlavní obsah

Češi se musí připravit na zdražování. Téměř všeho

Tomáš Volf, Právo, Tomáš Volf

V příštích týdnech a měsících se Češi musí připravit na zdražování, na jaké nebyli zvyklí, upozorňují ekonomové. Zvedat ceny již začali nebo se na to chystají provozovatelé služeb, již se potřebují zahojit po přes rok trvajících omezeních kvůli pandemii covidu-19.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

I když část lidí přišla o příjem a peníze, v průměru úspory domácností stouply – lidé neměli za co utrácet. To nyní hospodským či prodejcům nahrává, lidé v euforii rozvolňování často na korunu nehledí.

Do toho se sešly další faktory – zdražující ropa táhne nahoru ceny benzínu, auta zdražují kvůli nedostatku čipů. Inflace už minulý měsíc vyskočila nad tři procenta.

„Vyšší ceny, lepší služby“

„Očekávám, že restaurace v průměru zdraží okolo 10 procent. Jinak to bude ve městě, jinak na venkově. Souvisí to se zdražením vstupů, surovin, nájmů i ceny práce, náklady na nákup hygienických prostředků. Chceme lidi vytáhnout z obýváků, lákat je kvalitou a lepší službou, nejen cenami,“ řekl Právu restauratér Luboš Kastner, člen představenstva Asociace malých a středních podniků ČR.

Zdražování zrychlilo, nejvíce u benzínu a tabáku

Ekonomika

Připlatí si klienti služeb péče o tělo. „Už na podzim při znovuotevření po prvním lockdownu zdražila má kadeřnice o sto korun. Dávám si barvit vlasy a přišlo mě to na 860 korun. Teď po pěti měsících jsem byla ráda, že mě kadeřnice prakticky hned vzala, ale musela jsem zaplatit o dvě stě korun víc,“ popsala Právu paní Ludmila Hovorková z Hradce Králové.

I když to není příjemné zjištění, zdražení chápe, protože kadeřnice kvůli pravidlům nemůže během skoro dvouhodinové procedury obsluhovat další zákaznice. Zdražení s nedávným znovuotevřením avizovala také třeba pražská síť masáží Thajský ráj.

Zahrádky jsou dražší už teď a ceny ještě stoupnou

Domácí

„Téma zdražování bude celý tento rok aktuální. Vychází to z řady faktorů, které se vzájemně umocňují, například výrazně dražší lodní přeprava, predikované zdražení ropy, drahé krmivo a kukuřice pro dobytek vlivem chladného jara zvýší cenu masa. Zdražovat bude všechno od pohonných hmot po další běžné věci ve spotřebním koši,“ řekl Právu hlavní ekonom Roklen Pavel Peterka.

Někde ceny porostou i o desítky procent

Ekonom BHS Štěpán Křeček konstatoval, že inflace se v Česku vymkla prognózám a dostala se mimo pásmo tolerance České národní banky.

„Lidem v průběhu pandemie narostly úspory v průměru o 27 tisíc na osobu a nyní se předpokládá, že je začnou utrácet. Vyšší spotřeba přitom logicky bude tlačit na růst cen výrobců i spotřebitelských cen. Zdražování lze očekávat například u automobilů, pohonných hmot, chemických látek, plastů, kovů, alkoholických nápojů, tabákových výrobků, vybraných potravin, nájmů a nemovitostí,“ shrnul.

Vláda schválila Národní plán obnovy

Ekonomika

Partnerka PwC a expertka na měnovou politiku Olga Cilečková odhaduje, že zdražování bude nejvýraznější v těch segmentech, které byly posledním rokem života s covidem zasažené nejvíce, jako jsou cestovní ruch či pohostinství a ubytovací služby.

„Dokážu si představit, že v těchto odvětvích se nárůst cen může krátkodobě vyhoupnout i do dvojciferných čísel,“ uvedla. Agrární analytik Petr Havel očekává u potravin zdražování pekárenských výrobků a vepřového masa, které ještě nedávno zlevňovalo. Na druhou stranu v květnu a červnu s domácí sklizní zlevní většina druhů zeleniny.

Zdražování už nějaký čas pozorují řidiči. „Třeba benzín je nyní o více než šest korun na litr dražší než před rokem ve stejnou dobu. Bude zdražovat i dále, podobně jako nafta,“ je přesvědčen ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Podražily také materiály pro stavbu či průmyslovou výrobu, na mnohaleté rekordy se derou ceny mědi, železa nebo dřeva. O desítky procent zdražují obyčejné dřevěné přepravní palety. Na cenovém rekordu jsou nyní emisní povolenky EU. Pro české domácnosti je to špatná zpráva, protože jim výhledově výrazně zdraží elektřina nebo teplo.

V Kyjově zavedli virtuální měnu. Má pomoci dostat místní podnikatele z krize

Ekonomika

Lidé poslední týden také čekají ve frontách na oblečení a obuv, které si konečně mohou vyzkoušet. Podle informací Práva prodejci obuvi jako Baťa spíše drží ceny, a móda u větších outletových center dokonce zlevnila.

„S ohledem na velké zásoby obchodníků pozorujeme zatím poměrně dramatické zlevňování, což možná souvisí s tím, že potřebují cash flow (hotovost). Nečekáme, že ceny porostou minimálně do doby, než se obchodníci zbaví alespoň části zásob, a to i přes značný zájem zákazníků. Ten je aktuálně zhruba dvakrát vyšší než při otevření v loňském květnu,“ řekl Právu ředitel Freeport Fashion Centrum v Hatích u Znojma Jan Procházka.

Reklama

Výběr článků

Načítám