Hlavní obsah

Zahrádky jsou dražší už teď a ceny ještě stoupnou

Právo, jšo, orh, cie, vor, plk

V průměru o deset procent podražilo jídlo a pití ve velkých městech na zahrádkách restaurací. Na těch mohou od pondělí od šesti ráno do deseti večer sedět zákazníci. Musí dodržovat protiepidemická opatření, ale jestli absolvovali třeba předepsané testy, hostinští kontrolovat nebudou. I přes špatné počasí bylo včera na mnoha místech hostů dost.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nával se na zahrádkách nekonal, na vině bylo chladné počasí.

Článek

„Vůbec nevím, jak bych měl kontrolovat, že u stolu sedí lidé z jedné rodiny. Už jsem si ze štamgastů dělal legraci, ať každý přinese svůj strom života,“ uvedl Jiří Březina, provozovatel Restaurace u Břízků v Karlových Varech-Rybářích.

Vytrvale nám rostou náklady. Jídlo zdražíme hned tak o deset procent. Piva se to bude týkat pravděpodobně až na podzim. Ostatní nápoje půjdou nahoru v průměru o pětikorunu.
ředitelka pivovaru Martina Köhlerová

Radost hostů kalí skutečnost, že podniky podle ankety deníku Právo chtějí víc peněz. „Zdražíme hned zhruba o deset procent a předpokládáme, že na podzim budeme zdražovat znovu o deset, možná i dvacet procent,“ uvedla ředitelka Pivovarského dvora Purkmistr v Plzni-Černicích Martina Köhlerová, podle které vzrostla cena surovin během covidu.

Restaurace otevřely zahrádky, hosty odrazuje počasí

Domácí

„Vytrvale nám rostou náklady. Jídlo zdražíme hned tak o deset procent. Piva se to bude týkat pravděpodobně až na podzim. Ostatní nápoje půjdou nahoru v průměru o pětikorunu,“ řekla ředitelka.

Zdražovat plánuje také plzeňská restaurace Bistrouška na Slovanech. „I když bychom ceny rádi zachovali, tak nemůžeme. Podražily veškeré suroviny. Ceny budeme muset navýšit o pět až deset procent u všech jídel,“ popsala jednatelka Bistroušky Lucie Feřtová.

V centru Českých Budějovic otevřela řada podniků zahrádky i s vyššími cenami. Ty se podle servírek zvedly asi o deset procent. „Není to rozhodně moc. Jen malinko a u některých jídel. Také jsme předělali jídelní lístek,“ sdělila Právu dívka, která obsluhovala stoly Esence café na hlavním budějovickém náměstí Přemysla Otakara II.

V pondělí se znovu otevřely zahrádky restauracíVideo: Novinky

Kontrola nepřišla

Ani na jedné ze sedmi otevřených zahrádek na náměstí Přemysla Otakara II. nekontrolovali v pondělí covidové testy nebo očkovací průkazy. „Jsme rádi, že nemusíme. Pouze by nám to komplikovalo práci a přísluší to úplně jiným institucím,“ doplnil Novotný.

Interiéry restaurací by mohly otevřít v červnu, řekl Havlíček

Domácí

Zahrádky restaurací v Praze a středních Čechách ani kolem poledního nebyly úplně plné. Nepřálo moc počasí a lidé si odvykli. „Byl bych rád, kdyby hostů chodilo více, na test bych se jich ani neptal, je to jejich věc,“ řekl Právu číšník u zahrádky na ulici 28. října v Praze.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lidé si konečně mohli dopřát oběd v restauraci...

Zahrádku jedné z oblíbených restaurací ve Slezské ulici na pražských Vinohradech včera obsadili hlavně štamgasti. Strážník ani hygiena sem v poledne nepřišli. „Mám to tak říkajíc černé na bílém,“ hlásil ale jeden z hostů a ukazoval spolusedícím právě absolvovaný test. Restaurace zdražila, hlavní jídlo nyní stojí 120 korun místo dosavadních 110. Polévka zůstala na třiceti korunách. Půllitr piva vyjde na 33 korun. Doteď stál o tři koruny méně.

Skoro všechny stoly měla na zahrádce obsazené třeba restaurace Start v Mladé Boleslavi. Ceny jídel se snaží držet, například moravský vrabec vychází na 129 korun.

Na 2. stupni základních škol skončí všude rotační výuka, vrátí se i středoškoláci

Domácí

V Ostravě to bylo podobné. „Někdo přijde a ukáže test sám od sebe. Ale my to nevyžadujeme,“ řekla Právu Veronika Rašíková, majitelka kavárny a pizzerie Centrumka na Jiráskově náměstí v centru města.

Připustila, že nyní účtují ještě za staré ceny, ale to se má co nevidět změnit. „Budeme muset zdražit, ještě během května,“ připojila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám