Hlavní obsah

Češi se kvůli krizi stále více zadlužují

Právo, Jakub Svoboda

Řada Čechů zřejmě začíná řešit své finanční problémy s prohlubující se krizí životem na dluh. Jen u bank si domácnosti letos v únoru půjčily dalších 12 miliard, což je meziročně o téměř tři miliardy více.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Navíc větší část nových půjček podle statistik již netvoří hypotéky a další půjčky na bydlení. Lidé se tedy nově zadlužují spíše prostřednictvím spotřebitelských úvěrů.

Objem hypoték prodaných občanům v únoru podle dřívějších údajů finančního ukazatele Fincentrum hypoindex, který zahrnuje informace z devíti bank, meziročně klesl o více než třetinu na 5,57 miliardy korun.

Polovina lidí čeká problémy

Za poslední rok se celkové zadlužení rodin u bankovních domů zvýšilo o 150 miliard na celkových 900 miliard Kč. Další desítky miliard ale domácnosti dluží i leasingovým a nejrůznějším splátkovým firmám.

Současně Češi v únoru proti předcházejícím měsícům méně spořili – do bank sice vložili stále úctyhodných 19 miliard korun, ale v lednu to bylo více než 32 miliard. Vyplývá to z údajů, které tento týden zveřejnila Česká národní banka (ČNB).

Lidé se dál vrhají do půjček, přestože zhruba polovina dotázaných v nedávných průzkumech tvrdila, že se kvůli krizi zhorší jejich ekonomická situace a podstatně sníží příjmy jejich domácností. Navíc potíže vyjít se svými měsíčními příjmy mají už dnes dvě třetiny lidí, jak alespoň minulý týden uvedla agentura STEM.

Hrozí exekuce

A co hůř, přibývá těch, kteří ztrácejí schopnost půjčky splácet. Exekuční oddělení některých okresních soudů zaregistrovala v únoru oproti lednu téměř dvojnásobný počet takzvaných exekučních nápadů.

Hlavním strašákem pro lidi je teď postupující vlna propuštění. V únoru vzrostla míra nezaměstnanosti na 7,4 procenta z lednových 6,8 procenta. Počet lidí bez práce, kteří mohli bezprostředně nastoupit do zaměstnání, se tak zvýšil na téměř 420 tisíc. Řada dalších sice o práci nepřišla, ale zaměstnavatel jim kvůli propadu zakázek významně snížil plat.

Vyslyšení lákavých nabídek bank, splátkových společností i samotných prodejců tak nemusí v dnešní obtížné době skončit vždy dobře. Někdy je na vině ztráta zaměstnání nebo zvýšení životních nákladů, jindy koupěchtivý spotřebitel pouze přecenil své možnosti splácet.

Past, z níž není úniku

Další vývoj pak může nabrat až tragických rozměrů. Průzkumy totiž dokazují, že přibývá lidí, kteří si na umoření svých dluhů půjčují další peníze. Protože je však seriózní ústavy kvůli záznamům v úvěrovém registru často odmítnou, obracejí se i na firmy s pochybnou pověstí a také lichvářskými úroky. Ty mohou dosahovat i padesáti a více procent.

Z takové pasti již zpravidla není úniku. Na dně spirály, po níž ze všech stran vysávaný dlužník klesá níž a níž, pak čeká exekutor. Kvůli výdajům spojeným s exekucí majetku se dlužná částka může navíc za několik měsíců i několikrát znásobit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám