Hlavní obsah

Češi přišli o 1,5 procenta úspor. Inflace je nejvyšší od června 2013

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Meziroční inflace v listopadu vzrostla na jedno a půl procenta, což bylo o 0,7 procentního bodu více než v říjnu a nejvíce od června 2013. Na růstu spotřebitelských cen se výrazně podílely potraviny. Vyplývá to z indexů spotřebitelských cen, které v pátek zveřejnil Český statistický úřad.

Foto: David Ryneš, Novinky

Inflace v Česku

Článek

Na meziroční zvyšování cenové hladiny měly v listopadu největší vliv ceny alkoholických nápojů a tabáků. Významný vliv měly i ceny potravin a nealkoholických nápojů.

„Zrychlení inflace bylo nečekaně silné, přičemž největší zásluhu na něm měl prudký růst cen potravin. Ty během měsíce zdražily o víc než dvě procenta, přitom listopad se zpravidla vyznačuje jejich zlevňováním,” řekl Novinkám ekonom Patrik Rožumberský z UniCredit Bank.

Vliv na zvýšení měly i ceny bydlení. Ceny čistého nájemného vzrostly o 1,8 procenta, vodného o 1,6 procenta, stočného o 5,3 procenta, elektřiny o 1,2 procenta a tepla o 1,1 procenta.

Proti říjnu spotřebitelské ceny v listopadu vzrostly o 0,3 procenta.

V březnu inflace přes dvě procenta

„Inflační čísla ukázala výrazný skok směrem vzhůru. Vzrostla po téměř třech letech nazpátek do tolerančního pásma ČNB na 1,5 procenta,” komentoval nové údaje pro Novinky ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš.

„Již na začátku roku by nás měl čekat další růst inflace do těsné blízkosti dvouprocentního cíle centrální banky, který bychom mohli překonat již během března 2017,” dodal Bureš.

ČNB by neměla otálet s ukončením intervencí 

Podle ekonoma Komerční banky Viktora Zeisela by rapidní zrychlení inflace mělo vést ČNB k tomu, aby neotálela s ukončením intervencí proti silné koruně.

„Celkově i nadále platí náš výhled, že inflace dosáhne cíle ČNB ve výši dvě procenta již v prvních měsících příštího roku (pravděpodobně v únoru),” sdělil Zeisel Novinkám.

Nečekaně vysoký nárůst inflace podle Zeisela představuje i nová rizika. „Větší růst by měl podle nás nastat v jádrových cenách, když inflaci budou brzdit regulované ceny. To nadále potvrzuje náš výhled, že kurzový závazek skončí již ve druhém čtvrtletí příštího roku. Navíc vidíme rizika i vyššího cenového růstu,” varoval ekonom.

ČNB v říjnu v rámci intervencí proti silné koruně utratila zhruba 107 miliard korun za nákup eur. Jde o druhý nejvyšší objem za jeden měsíc od zahájení intervencí v listopadu 2013. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám