Hlavní obsah

Češi na Vánoce nakupovali už v listopadu. Tržby obchodů stouply o 7,8 procenta

Novinky, tov
Aktualizováno

Maloobchodní tržby se loni v listopadu meziročně zvýšily o 7,8 procenta. Růst zaznamenaly všechny hlavní skupiny zboží. Prodeje internetových a zásilkových obchodů proti loňsku stouply téměř o čtvrtinu, informoval ve čtvrtek Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Tržby maloobchodu

Článek

V listopadu se oproti stejnému měsíci před rokem zvýšily tržby za potraviny, pohonné hmoty i nepotravinářské zboží, kde tržby vzrostly o 10,7 procenta.

„Češi začali nakupovat na Vánoce již s předstihem v listopadu. Nejvyšší tempo růstu měli opět internetoví prodejci, více než solidně se prodávalo i oblečení a obuv, počítače či výrobky pro sport a rekreaci. Zkrátka se utrácelo za zbytné statky, což svědčí o velmi vysoké důvěře mezi spotřebiteli,” komentoval analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Podle ekonoma ČSOB Petra Dufka v Česku pokračuje „nákupní horečka” i díky tomu, že se lidé příliš neobávají budoucnosti a tolik nešetří.

„Tuzemští spotřebitelé se jednoznačně rozhodli, že konec roku si užijí. A s největší pravděpodobností to potvrdí i prosincové údaje z maloobchodu, od kterých očekáváme nový historický rekord,” řekl Dufek.

Reklama

Související témata:

Související články

Tuzemské e-shopy mají už desetinu maloobchodu

Desetina zboží prodaného v maloobchodu se v České republice realizuje přes internetové obchody. Tuto hranici překročily e-shopy v loňském roce vůbec poprvé,...

Výběr článků

Načítám