Hlavní obsah

Češi jsou zbytečně hysteričtí, vzkazují Poláci kvůli solné aféře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava
Aktualizováno

Poté, co ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) hodlá kvůli solné aféře podle svých slov prosadit na úrovni EU možnost zastavit dovoz polských potravin, se ozvala polská strana. Podle tamního náměstka ministra zemědělství Andrzeje Butry je reakce Čechů hysterická. Může být důsledkem strachu z toho, že si oblíbili polské potraviny, řekl Butra.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Nejsou žádné důvody k tomu, aby se stavěla v potaz kvalita polských potravin,“ uvedl Butra. Dodal, že potraviny pocházející z legální výroby jsou pod kontrolou. Připustil ale, že se stávají i podvody, které pak stíhá justice.

Podle Bendla jsou ale obavy českých úřadů opodstatněné. „Naše obavy pramení z přístupu polské strany, která za celou dobu nedokázala na naše opakované žádosti o informace reagovat a naše obavy rozptýlit. Proto budeme tuto záležitost otevírat na jednání v Bruselu,“ sdělil ministr.

Česko už delší dobu kritizuje polské úřady za to, že vůbec neinformují o podrobnostech aféry s používáním technické soli v tamním potravinářském průmyslu. Nedostatek informací totiž českým dozorovým orgánům výrazně komplikuje pátrání po polských potravinách, u kterých je riziko, že obsahují technickou sůl.

„Podniky, které podvedli kriminálníci produkující technickou sůl, jsou také poškozené. A protože ty potraviny nebyly zdraví nebezpečné, není potřeba tyto firmy vystavovat nebezpečí ztráty dobrého jména," vysvětlil postup poznaňské prokuratury Butra i to , proč odmítá zveřejnit jména firem.

Poláci loni do Česka prodali potraviny za více než miliardu eur, skoro o 19 procent více než v roce 2010. Šlo hlavně o sýry, drůbeží maso, pekárenské výrobky, vepřové maso a řepný olej.

České zemědělství prý nemůže konkurovat

Podle polského ministra zemědělství není reálné nebezpečí, že by Česko kvůli obavám o nezávadnost potravin z Polska zakázalo dovoz jejich potravin. Nebylo by to v souladu s právem Evropské unie, řekl v úterý ministr zemědělství Marek Sawicki.

„Češi svoje zemědělství nechali stranou, dnes nedokáže konkurovat s naším," dodal. Tvrdí, že čeští zemědělci se hlasitě ozývají pokaždé, když se objeví nějaký problém na polském nebo německém trhu.

Pověsti polských potravin v poslední době nepřidala kromě solné ani vaječná aféra, kdy se ukázalo, že jistá firma ze středního Polska po léta prodávala sušená vejce obsahující jedovaté kadmium, olovo a bakterie coli. Sawicki ujišťuje, že výrobky obsahující nebezpečný prášek byly staženy z obchodů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám