Hlavní obsah

Češi dovážejí více ojetin, za první pololetí jich bylo přes 91 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dovoz ojetých automobilů za první pololetí meziročně stoupl o desetinu na 91 621. Nejvíce importovanou značkou byla Škoda Auto, následovaly Volkswagen a Ford. Prodej nových osobních aut ve stejném období klesl o 0,5 procenta na 143 784 vozů. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců automobilů.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Dovoz ojetých škodovek se meziročně zvýšil o osm procent na 18 985 vozů. U VW import stoupl o 15 procent na 17 964 vozů a u Fordu byl nárůst zhruba o 500 aut na 8936 vozů.

U některých prémiových značek dovoz ojetin výrazně přesahuje prodej nových vozů. Například u Audi, kterých se dovezlo 4067 z druhé ruky, je to více než 2,5násobek.

Ojetých BMW se dovezlo 5376, což je o 2000 více než prodej nových. U Mercedesu byl poměr zhruba vyrovnaný. Do Česka se letos dostalo sedm ojetých vozů Rolls-Royce, zatímco nové se prodaly jen dva.

Dovoz ojetin starších deseti let představoval od ledna do června 51 procent celkového importu. Proti loňsku ale podíl takto starých dovážených aut klesl o tři procentní body.

Reklama

Výběr článků

Načítám