Hlavní obsah

Češi dluží bankám 958 miliard korun

– Praha

České domácnosti dlužily na konci září bankám 958,4 miliardy korun. Za jeden měsíc se zadlužení zvýšilo o 7,6 miliardy. Plyne to z údajů České národní banky. V čísle jsou započítány hypoteční i spotřebitelské úvěry.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Lidé si půjčují méně peněz než dříve, důvodem je i to, že banky jsou při jejich poskytování obezřetnější a lidé se také častěji bojí, že na ně dolehne krize a nebudou moci úvěr splácet.

Další peníze Češi dluží soukromým splátkovým společnostem. Od nich si berou půjčky nebo úvěry například na koupi spotřebního zboží.

"Zadlužení českých domácností již nelze považovat za nízké, a proto je zpomalení jeho růstu žádoucí," uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek. V minulých letech rostl objem úvěrů ročně zhruba o třetinu, nyní je to o 14 procent.

Marek upozornil na číslo, podle nějž klesl objem úvěrů poskytovaným firmám. Zadluženost klesla o 64,7 miliardy na 953,7miliardy korun. "Pokles firemního úvěrování limituje investiční aktivitu a představuje brzdu oživení české ekonomiky z recese," upozornil Marek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám