Hlavní obsah
Ilustrační foto Foto: Rudolf Voleman, Právo

Češi chtějí více masa, jeho produkce oproti loňskému období stoupla

Oproti loňsku produkují čeští zemědělci více všech druhů masa, a to o 2,2 procenta. Největší nárůst byl u vepřového, zvýšila se i výroba mléka. Dlouhodobý trend byl ale zatím opačný, za posledních jedenáct let se celková produkce masa každoročně snižovala. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Ilustrační foto Foto: Rudolf Voleman, Právo
Češi chtějí více masa, jeho produkce oproti loňskému období stoupla

Za nárůst může podle ministerstva zemědělství vyšší poptávka na trhu. ČSÚ tvrdí, že za tuto změnu mohou také finanční podpory státu v posledních třech letech.

Celkem bylo ve druhém čtvrtletí tohoto roku vyrobeno 114 468 tun masa. Nárůst produkce se pohyboval od 1,1 procenta u hovězího po 2,7 procenta u vepřového. Drůbežího masa bylo o 1,9 procenta víc. Zvyšují i stavy chovů, u skotu o 1,5 a u prasat o 1,9 procenta. Naopak počty slepic klesy o 6,7 procenta.

„Na vývoj početních stavů zvířat má vliv především vyšší poptávka, a to nejenom na tuzemském na trhu, ale i v zahraničí,“ uvedl mluvčí ministerstva zemědělství Radek Melichar pro Novinky.cz. Podle jeho slov ale není zvýšení produkce masa ve druhém čtvrtletí směrodatným ukazatelem, jelikož zde hraje roli sezónní charakter zvýšeného zájmu o maso.

ČSÚ: Jde o trvalou změnu

Ředitel zemědělských statistik ČSÚ Jiří Hrbek naopak tvrdí, že se jedná o stálejší změnu.

„Z výsledků letošního druhého čtvrtletí lze důvodně usuzovat, že došlo k trvalejšímu obratu ve vývoji,“ řekl ČTK Hrbek. Jako pozitivní také vidí zvýšení stavu chovů, zejména prasat. „Snižuje se tak výrazný pokles dovozů selat z Dánska, Německa, Holandska, naopak byl nově zaznamenán růst exportu selat z ČR do zahraničí,“ doplnil ředitel.

„Saldo zahraničního obchodu je vysoce pozitivní, což znamená, že je vyvezeno více živých zvířat, než dovezeno,“ potvrdil také Melichar.

Přispívá zájem o české potraviny, tvrdí MZe

Podle ministerstva má vliv na zvýšení poptávky po tuzemských potravinách včetně masa také potravinová bezpečnost, kvalita a zájem spotřebitelů o domácí produkty. Soběstačnost České republiky se prý v loňském roce zvýšila u všech hlavních živočišných komodit.

„Důležitým faktorem, který soběstačnost může ovlivnit je informovaný spotřebitel,“ upozornil Melichar. Domácí produkce stačí Česku u hovězího masa a mléka, z rostlinné produkce pak u obilovin a cukru.

Naopak velký nedostatek u zásobování Česka domácími potravinami je u vepřového masa, kde se 45 procent musí dovážet ze zahraničí. Drůbeží maso pokryje spotřebu asi ze čtyř pětin. Česko dále dováží 10 procent vajec a ze zahraničí pochází také 40 procent tvarohů a sýrů.

„Asi u nás nikdo nebude pěstovat pomeranče, ale u základních komodit včetně ovoce mírného pásma a zeleniny bychom plně soběstační být mohli a měli,“ uvedla pro ČTK mluvčí Agrární komory Dana Večeřová.

U neživočišných produktů je stav horší například u brambor, kde loni necelá třetina pocházela z dovozu. U čerstvého ovoce se soběstačnost loni snížila o dvacet procent.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Výběr článků