Hlavní obsah

Češi chtějí více masa, jeho produkce oproti loňskému období stoupla

Novinky, bck

Oproti loňsku produkují čeští zemědělci více všech druhů masa, a to o 2,2 procenta. Největší nárůst byl u vepřového, zvýšila se i výroba mléka. Dlouhodobý trend byl ale zatím opačný, za posledních jedenáct let se celková produkce masa každoročně snižovala. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Ilustrační foto

Článek

Za nárůst může podle ministerstva zemědělství vyšší poptávka na trhu. ČSÚ tvrdí, že za tuto změnu mohou také finanční podpory státu v posledních třech letech.

Celkem bylo ve druhém čtvrtletí tohoto roku vyrobeno 114 468 tun masa. Nárůst produkce se pohyboval od 1,1 procenta u hovězího po 2,7 procenta u vepřového. Drůbežího masa bylo o 1,9 procenta víc. Zvyšují i stavy chovů, u skotu o 1,5 a u prasat o 1,9 procenta. Naopak počty slepic klesy o 6,7 procenta.

„Na vývoj početních stavů zvířat má vliv především vyšší poptávka, a to nejenom na tuzemském na trhu, ale i v zahraničí,“ uvedl mluvčí ministerstva zemědělství Radek Melichar pro Novinky.cz. Podle jeho slov ale není zvýšení produkce masa ve druhém čtvrtletí směrodatným ukazatelem, jelikož zde hraje roli sezónní charakter zvýšeného zájmu o maso.

ČSÚ: Jde o trvalou změnu

Ředitel zemědělských statistik ČSÚ Jiří Hrbek naopak tvrdí, že se jedná o stálejší změnu.

„Z výsledků letošního druhého čtvrtletí lze důvodně usuzovat, že došlo k trvalejšímu obratu ve vývoji,“ řekl ČTK Hrbek. Jako pozitivní také vidí zvýšení stavu chovů, zejména prasat. „Snižuje se tak výrazný pokles dovozů selat z Dánska, Německa, Holandska, naopak byl nově zaznamenán růst exportu selat z ČR do zahraničí,“ doplnil ředitel.

„Saldo zahraničního obchodu je vysoce pozitivní, což znamená, že je vyvezeno více živých zvířat, než dovezeno,“ potvrdil také Melichar.

Přispívá zájem o české potraviny, tvrdí MZe

Podle ministerstva má vliv na zvýšení poptávky po tuzemských potravinách včetně masa také potravinová bezpečnost, kvalita a zájem spotřebitelů o domácí produkty. Soběstačnost České republiky se prý v loňském roce zvýšila u všech hlavních živočišných komodit.

„Důležitým faktorem, který soběstačnost může ovlivnit je informovaný spotřebitel,“ upozornil Melichar. Domácí produkce stačí Česku u hovězího masa a mléka, z rostlinné produkce pak u obilovin a cukru.

Naopak velký nedostatek u zásobování Česka domácími potravinami je u vepřového masa, kde se 45 procent musí dovážet ze zahraničí. Drůbeží maso pokryje spotřebu asi ze čtyř pětin. Česko dále dováží 10 procent vajec a ze zahraničí pochází také 40 procent tvarohů a sýrů.

„Asi u nás nikdo nebude pěstovat pomeranče, ale u základních komodit včetně ovoce mírného pásma a zeleniny bychom plně soběstační být mohli a měli,“ uvedla pro ČTK mluvčí Agrární komory Dana Večeřová.

U neživočišných produktů je stav horší například u brambor, kde loni necelá třetina pocházela z dovozu. U čerstvého ovoce se soběstačnost loni snížila o dvacet procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám