Hlavní obsah

Češi bankám dluží 1,6 biliónu. Nejvíc si půjčují na bydlení

Zadlužení českých domácností u bank a družstevních záložen stouplo letos v červnu oproti květnu o zhruba 12,1 miliardy korun na 1,589 biliónu. Meziročně dluhy vzrostly asi o 110 miliard. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila Česká národní banka (ČNB).

Foto: Martin Havelka, Novinky

Dluhy domácností u bank

Článek

Ještě výrazněji rostlo v červnu meziměsíčně zadlužení firem, a to o 18 miliard na 1,082 biliónu korun. Oproti loňskému červnu dluhy firem stouply o necelých 43 miliard.

Dluhy tuzemských domácností stoupají nepřetržitě od února roku 2016. Narostly tak již od té doby o zhruba čtvrt bilionu korun. Zhruba tři čtvrtiny z celkového objemu peněz, které domácnosti dluží, připadají podle ČNB na úvěry na bydlení, hlavně na hypotéky. V červnu rostl ve srovnání s květnem objem úvěrů na bydlení i spotřebitelských úvěrů.

Zadlužení firem ve srovnání s vývojem dluhů domácností v posledních letech častěji kolísá. Například od loňského září až do letošního ledna dluhy firem meziměsíčně vytrvale klesaly. Meziměsíční pokles zaznamenaly dluhy firem také v březnu, ale od dubna již zase stoupají.

Reklama

Související články

Hypotéky zlevnily, ale ne na dlouho

Některé z bank v létě navzdory zvyšování sazeb České národní banky (ČNB) mírně zlevnily hypotéky. Bankovní domy se snaží přilákat co nejvíce klientů předtím,...

Výběr článků

Načítám