Hlavní obsah

Černý scénář pro českou ekonomiku, letos spadne o 2,4 procenta

Česká národní banka v nové prognóze očekává, že ekonomika letos poklesne o 2,4 procenta. Ještě v únoru přitom ČNB odhadovala pokles jen o 0,3 procenta. Příští rok by měla ekonomika opět růst, a to o 1,4 procenta. Řekl to ve čtvrtek novinářům guvernér ČNB Zdeněk Tůma. Loni ekonomika rostla o 3,2 procenta.

Foto: Nir Elias, Reuters

Článek

"Proti předchozí předpovědi bude kvůli vývoji v zahraničí ekonomický pokles letos výrazně hlubší, v roce 2010 pak bude oživení mírně rychlejší," uvedl Tůma. Zároveň dodal, že ČNB očekává velmi výrazný propad za letošní prvním čtvrtletí. "Ten šok, který ekonomika utrpěla, by se měl ale blížit ke konci," dodal.

Větší pokles než před několika měsíci očekává v nové prognóze i ministerstvo financí, a to 2,3 procenta. V roce 2010 by pak hrubý domácí produkt měl podle MF mírně vzrůst o 0,8 procenta. Mezinárodní měnový fond očekává letos propad o 3,5 procenta a Evropská komise o 2,7 procenta.

Pro čtvrteční rozhodnutí o snížení úrokových sazeb o čtvrt procentního bodu hlasovalo pět členů bankovní rady - dva hlasovali pro sazby beze změny. Jednání se zúčastnilo všech sedm členů bankovní rady. Hlavní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak od pondělka klesne na 1,50 procenta.

Pokles inflace

Centrální banka také očekává během následujících měsíců pokles inflace. "Celková inflace bude letos pokračovat v poklesu, udrží se však v kladných číslech. V příštím roce začne opět růst a k dvouprocentnímu inflačnímu cíli se dostane na konci roku 2010," uvedl guvernér. V druhém čtvrtletí 2010 by se měla celková inflace pohybovat na 1,1 procenta a ve třetím čtvrtletí 2010 na 1,7 procenta.

Hlavní rizika, která by mohla ohrozit nový odhadovaný vývoj, jsou podle Tůmy vyrovnaná. "Přetrvává ovšem vysoká míry nejistoty," upozornil. Rizikem působících proti růstu inflace, je možnost, že by krize v zahraničí mohla být delší a výraznější. Naopak zvýšit inflaci nad očekávání by mohl způsobit méně výrazný propad růstu nominálních mezd v české ekonomice.

ČNB: Koruna nejprve posílí, pak bude stabilní  

Kurz koruny bude letos nejprve korigovat své znehodnocení z počátku roku a následně bude přibližně stabilní. Po jednání bankovní rady České národní banky to při zveřejnění její nové prognózy řekl guvernér centrální banky Zdeněk Tůma s tím, že průměrný kurz za rok 2009 by měl být 26,60 Kč/EUR a v příštím roce 25,90 Kč za euro.

Prognóza počítá podle guvernéra s poklesem tržních úrokových sazeb v letošním roce a poté jejich mírným růstem v roce 2010. Zároveň uvedl, že situace na trhu je lepší než na podzim. "Ale neznamená to automaticky, že tržní sazby budou kopírovat pohyb základní úrokové sazby," upozornil.

Reklama

Výběr článků

Načítám