Hlavní obsah

Čepro: jsme oběť spiknutí bývalých zaměstnanců

Právo, Novinky, ČTK, pro, lek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr financí Bohuslav Sobotka se domnívá, že stávající kauza státní firmy Čepro je velkým kriminálním útokem na tuto firmu. Firmě hrozí, že zaplatí miliardové pohledávky různým firmám. Jednu z nich, ve výši 2,6 miliardy, už potvrdil soud, státnímu podniku nyní hrozí exekuce.

Článek

Čtvrteční Hospodářské noviny uvedly, že Čepro by mohlo platit pohledávky až za 200 miliard korun. Tvrdí to alespoň jeho bývalý ředitel Martin Pechan, který je jedním ze stíhaných. Podle něj by mohl náhradu požadovat každý, kdo si u Čepra něco uložil, nebo uzavřel smlouvu o přepravě látek. Podle něj bylo vždy jasné, že každý, kdo u firmy něco uloží, dostane něco jiného.

Například firma Bena skladovala u Čepra milióny tun pohonných hmot z ČR i ze zahraničí. Při výdeji už je ale Čepro nerozlišovalo, čímž docházelo k daňovým únikům.

Firma se stále domnívá, že soudy, v nichž firmy požadují své pohledávky, jsou výsledkem podvodu či spiknutí bývalých zaměstnanců firmy. "Situace je velmi podivná a alarmující. Ukazuje, že podvodné pokusy o likvidaci akciové společnosti Čepro se zřejmě uskutečnily s plným vědomím a pomocí některých osob," uvedla mluvčí Čepra Alena Čechová.

Trestní oznámení na zaměstnance

Čepro podalo trestní oznámení na své dva pracovníky Antonína Koláře a Ivanu Skopcovou, kteří jsou ve firmě odpovědní za doručování zásilek a také na několik pracovníků České pošty, kteří měli do Čepra zásilky doručovat. "Není jednoznačné, kde se stala chyba. Bude zapotřebí, aby se to celé prošetřilo," dodala Čechová. Právě na neexistující obsílky svaluje Čepro vinu za to, že nevědělo o soudu o 2,6 miliardy, a proto se nemohlo bránit.

Firma zvažuje i oznámení proti osobám, které stojí za firmou Venturon Investment. "Toto trestní oznámení bychom chtěli podat v nejbližších dnech," uvedla Čechová.

Pochyby o chování zaměstnanců Čepra vyjádřil i předseda dozorčí rady Aleš Cincibus. "Je jasné, že museli mít ve firmě další spojence. Ale nevíme koho," řekl Cincibus, podle kterého se pravděpodobně jedná o osobu z nižší úrovně vedení firmy. 

Kam se soudní obsílky poděly, šetří i policie. Čepro tvrdí, že je nedostalo. Podle jedné varianty se obsílky od soudu ztratily omylem, druhou možností je organizovaný podvod. Policie vystopovala, že soudní obsílka, výzva soudu a rozsudek doputovaly až do podatelny společnosti. Pak všechny zmizely. 

Shanaah hrál na obě strany

Podle Cincibuse je podivné i to, že společnost Al Batal General Trading zastupuje Palestinec Mohamed Shanaah. "Ten byl od 1. května do 5. září 2001 zaměstnancem Čepra a pracoval jako asistent bývalého obchodního ředitele Martina Pechana," řekl Právu Cincibus.

Údajná pohledávka 2,6 miliardy společnosti Venturon Investment, později převedená na Al Batal General Trading podle Cincibuse neexistuje. Firma Bena tvrdí, že v letech 1997 až 2000 u Čepra skladovala asi 200 tisíc tun pohonných hmot. V pozdější době je prodala společnosti Venturon Investment. Ta o vydání pohonných hmot Čepro požádala v roce 2003. "Chtěli buď pohonné hmoty, nebo 2,6 miliardy korun," uvedl Cincibus.

Společnost Čepro

Akciová společnost ČEPRO vznikla (původně jako České produktovody a ropovody, a. s.) v roce 1994 privatizací bývalého státního podniku Benzina. Zakladatelem a původně jediným akcionářem společnosti byl Fond národního majetku ČR. Od roku 2006 je jediným akcionářem Ministerstvo financí ČR.

Čepro se zabývá především přepravou, skladováním a prodejem ropných produktů a poskytováním přepravních, skladovacích a dalších speciálních služeb v této oblasti dalším subjektům. Čepro také zajišťuje zásoby státních hmotných rezerv. Provozuje také čerpací stanice EuroOil.

Podle něj neměli nárok ani na jedno, protože Bena neměla ke konci roku 2000 v Čepru žádné skladované pohonné hmoty. Potvrdil to i audit společnosti KPMG. Bena podle něj v letech 1997 až 2000 skladovala v Čepru sice asi 270 tisíc tun pohonných hmot, ale ty průběžně vyskladnila. Soud ale rozhodl jinak a pohledávku uznal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám