Hlavní obsah

Ceny zemního plynu letos vzrostly už o více než 800 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cena zemního plynu pro Evropu včera na nizozemské burze po dvou růstových dnech klesla pod hranici 100 eur za megawatthodinu. Odpoledne se plyn na listopad prodával za 97,50 eura. Klesat z rekordních až 160 eur začala cena ve středu poté, co ruský prezident Vladimir Putin řekl, že Rusko je připraveno zvýšit dodávky do Evropy.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle šéfky exportní divize ruské monopolní plynárenské společnosti Gazprom Jeleny Burmistrovové mohou rostoucí ceny plynu destabilizovat evropskou ekonomiku. Uvedla, že spolupráce mezi producenty a spotřebiteli by mohla pomoci situaci na trhu uklidnit.

Ceny zemního plynu letos vzrostly už o více než 800 procent, což způsobuje i růst cen elektřiny.

Ceny plynu na evropském trhu spadly pod 100 eur za megawatthodinu

Ekonomika

„Promptní trh v Evropě v současné době vykazuje vysokou cenovou kolísavost a dezorientuje odběratele i dodavatele. To přináší riziko destabilizace v celé regionální ekonomice,“ řekla podle agentury Reuters Burmistrovová.

Promptní trh je trh k okamžitému dodání plynu, na rozdíl od dodávek dohodnutých podle dlouhodobých smluv a stanovených cen. „Dodáváme plyn nad rámec dohodnutých smluv tam, kde je to technicky možné,“ doplnila ruská manažerka.

V souvislosti s výrazným cenovým kolísáním se objevily dohady, že Rusko má na růstu cen plynu zájem, protože to vyvolává tlak na rychlejší zprovoznění plynovodu Nord Stream 2 z Ruska do Německa přes Baltské moře.

Babiš: Vláda je kvůli zdražování připravena zrušit DPH na energie

Ekonomika

Proti projektu se stavějí USA i některé evropské země, podle nichž se tím v zásobování plynem zvýší závislost Evropy na Rusku. Moskva taková obvinění opakovaně odmítla.

Komise nechce zastropovat povolenky

Kvůli prudkému růstu cen energií vyzvalo Česko a některé další členské státy EU Evropskou komisi, aby reformovala trh a mj. i regulovala obchodování s emisními povolenkami.

Eurokomisařka pro energetiku Kadri Simsonová však listu The Financial Times řekla, že unijní exekutiva nemá možnost zastavit nepříznivý vývoj pomocí krátkodobých kroků, navrhne ale opatření pro delší časový horizont.

Kdy pomine zdražování energií, nelze odhadnout. Fixovat teď se ale může prodražit, říká Šnobr

Ekonomika

Komise podle Simsonové nanejvýš podpoří státy v jejich dosavadní snaze snižovat ceny pro obyvatele například daňovými škrty, jak je plánuje i česká vláda.

Pětice zemí včetně Česka tento týden vyzvala, aby EU lépe koordinovala nákup energií a budování strategických rezerv plynu.

Chtějí také reformovat trh s elektřinou, snížit závislost na dovozu energií či předejít nepředvídatelnému růstu cen emisních povolenek.

Simsonová se nicméně k reformě pravidel trhu s elektřinou či k přísnějším regulacím povolenek vyjádřila skepticky. Svůj návrh opatření představí Unie příští týden.

Reklama

Výběr článků

Načítám