Hlavní obsah

Ceny v průmyslu jsou nejvyšší za posledních 9 let

PRAHA

Výrobní ceny v průmyslu vzrostly v červenci meziročně o 7,3 procenta. Je to nejvíce od roku 1995. Ceny v průmyslově výrobě jsou předzvěstí budoucího vývoje inflace. Údaje v pátek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Archív MUDr. Ondřeje Měšťáka

MUDr. Ondřej Měšťák, specialista v oblasti rekonstrukce prsu Kliniky plastické chirurgie Nemocnice Na Bulovce

Článek

"Faktorem číslo jedna je bezpochyby cena ropy. Významnou úlohu ovšem hraje rovněž obrovská poptávka po oceli, která žene nahoru nejen cenu ocelářských výrobků, ale také cenu koksu," řekl analytik HVB Bank Pavel Sobíšek.Kovy a hutní výrobky zdražily meziročně o 22,3 procenta, koks o 45,4 procenta.

Podle Sobíška bude růst průmyslových cen pokračovat i v dalších měsících.

Zdražily také chemické produkty, maso a masné výrobky, nápoje a cigarety. Jen cena prasat vzrostla o 14,3 procenta, ceny skotu o 4,3 procenta.

"Růst cen masa pravděpodobně souvisí s otevřením jednotného zemědělského trhu EU a s možnostmi vyšších vývozů do EU," řekl Miroslav Plojhar z České spořitelny. Podle něj je pravděpodobné, že se růst cen masa projeví na konečné inflaci více než růst cen koksu a oceli.

Obchod se zahraničím zlevňuje

V červnu meziměsíčně klesly dovozní i vývozní ceny o 0,8 procenta, respektive o 0,4 procenta. Překvapivě se levněji dovážela ropa a ropné produkty. Po čtyřech měsících růstu je to její první pokles. Ovšem jen výjimečný, protože ceny ropy opět rostou a za červenec budou ceny zase vyšší. Levněji se do ČR dovážejí stoje a dopravní prostředky.

Čeští výrobci chtěli od zahraničních partnerů více peněz za prodej železa a oceli a také za dopravní prostředky.

Dovozní a vývozní ceny poslední měsíce kolísají. V dubnu stoupaly, v posledních dvou měsících klesly. Podle ČSÚ to má na svědomí kurz koruny k dolaru, který v poslední době velmi kolísal.

Reklama

Související články

Ceny v průmyslu vzrostly nejvíce za tři roky

Ceny průmyslových výrobců vzrostly v květnu meziročně o 4,9 procenta. Je to nejrychlejší nárůst za poslední tři roky. Na zdražování se nejvíce podepsaly vyšší...

Výběr článků

Načítám