Hlavní obsah

Ceny v lednu vzrostly o 1,3 procenta

Bohumír Žídek, Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Spotřebitelské ceny v lednu ve srovnání s předchozím měsícem vzrostly o 1,3 procenta. Meziroční spotřebitelská inflace však byla o 0,1 procentního bodu nižší než v prosinci – dosahovala 2,2 procenta.

Foto: , Novinky

Inflace v Česku

Článek

„Začátek každého kalendářního roku je obvykle spojen s vyšší nejistotou cenového vývoje. Specifikem letošního ledna byla navíc probíhající pandemie covidu-19 a restriktivní vládní omezení, což mohlo vytvářet určité komplikace při sběru dat,” komentoval aktuální čísla analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Ceny zboží za měsíc vzrostly o 1,4 procenta, služby zdražily o 1,2 procenta.

Například brambory mezi prosincem a lednem zdražily o 10,7 procenta. Lihoviny byly o 9 procent dražší než o měsíc dříve a pivo o 6 procent. Meziměsíčně také zdražilo vodné a stočné o 5,5 procenta.

Ceny v eurozóně výrazně vzrostly

Ekonomika

Meziroční zdražování už půl roku zpomaluje

Pokud jde o meziroční srovnání, zdražování zpomaluje. „Meziroční cenový růst zpomalil už pošesté za sebou,” připomněla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

Odměny nekryjí ani inflaci, zlobí se znalci

Krimi

Například meziroční růst cen nájemného v lednu zpomalil na 1,3 procenta z prosincových dvou procent.

Ceny elektřiny v lednu přešly z prosincového meziročního růstu o 2,5 procenta v pokles o 1,4 procenta.

Některé potraviny byly dokonce v meziročním srovnání levnější. Například ceny vepřového masa za rok klesly o 5,6 procenta. Polotučné trvanlivé mléko bylo o 9,4 procenta levnější než v lednu 2020. I brambory, které meziměsíčně výrazně zdražily, byly stále o 18,6 procenta levnější než o rok dříve.

Ceny oděvů meziročně vzrostly o 4,2 procenta a obuvi o 3,8 procenta.

Reklama

Související články

Ceny v eurozóně výrazně vzrostly

Inflace v eurozóně na začátku roku výrazně zrychlila. Zatímco ještě v prosinci činila meziroční změna spotřebitelských cen -0,3 procenta (šlo tedy o deflaci),...

Výběr článků

Načítám