Hlavní obsah

Ceny v eurozóně výrazně vzrostly

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Inflace v eurozóně na začátku roku výrazně zrychlila. Zatímco ještě v prosinci činila meziroční změna spotřebitelských cen -0,3 procenta (šlo tedy o deflaci), aktuálně dosahuje meziroční spotřebitelská inflace 0,9 procenta. Vyplývá to z bleskového odhadu Eurostatu, který vyšel ve středu.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Centrála ECB ve Frankfurtu

Článek

Inflace v eurozóně je nicméně stále nesrovnatelná s tou českou, která je aktuálně nejvyšší za osm let. Loni u nás ceny vzrostly o 3,2 procenta.

Eurozónu aktuálně tvoří 19 evropských států, v nichž je oficiálním platidlem společná evropská měna euro.

Inflaci zmírnily ceny energií

Inflace v eurozóně by byla ještě mnohem výraznější, nebýt klesajících cen energií. Ty klesly meziročně o 4,1 procenta.

Nejvyšší inflace za osm let. Ceny loni vzrostly o 3,2 procenta

Ekonomika

Naopak ceny potravin, alkoholu a tabáku vzrostly o 1,5 procenta. Služby jsou meziročně o 1,4 procenta dražší, stejně jako průmyslové výrobky.

Čtyři státy eurozóny jsou v deflaci. V Řecku spotřebitelské ceny klesly meziročně o 2,3 procenta. Na Kypru jsou ceny o 0,6 procenta nižší než před rokem, v Lotyšsku o 0,5 procenta a v Irsku o 0,1 procenta.

Nejsilnější inflace panuje v Nizozemsku, kde spotřebitelské ceny za rok vzrostly o 1,6 procenta. Následuje Německo s 1,5procentní inflací.

Reklama

Související články

Odměny nekryjí ani inflaci, zlobí se znalci

Zklamání, ironie, rozhořčení. Tak reagovali znalci na rozhodnutí ministerstva spravedlnosti, které jen tři týdny před začátkem platnosti nového znaleckého...

Výběr článků

Načítám