Hlavní obsah

Ceny ropy příští rok klesnou až k 80 dolarům za barel, odhaduje banka

– New York

Ceny ropy v příštím roce by podle prognóz americké banky Goldman Sachs měly dále klesat. Barel severomořské ropy Brent by měl dosáhnout na cenu kolem 85 dolarů za barel. V předchozí prognóze přitom její průměrnou cenu odhadovala na rovných sto dolarů za barel.

Foto: Jo Yong-hak, Reuters

Barel ropy by se měl příští rok prodávat za 80 dolarů.

Článek

Odhad ceny americké lehké ropy WTI snížila Goldman Sachs na 75 dolarů za barel z dříve předpokládaných 90 dolarů.

Ve druhém čtvrtletí, ve kterém by měl být převis nabídky nad poptávkou nejvýraznější, by se cena brentu mohla podle banky snížit až na 80 dolarů za barel. Poté by se ale měla vrátit zpět na úroveň prvního kvartálu, napsala agentura Reuters.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ceny ropy se v uplynulých pěti měsících kvůli dostatečnému zásobování trhu a obavám o hospodářský vývoj v Evropě a Asii propadly o téměř 25 procent. Země ropného kartelu OPEC navíc oznámily, že nechystají žádné snižování produkce.

Ropa Brent tento měsíc poprvé za dva roky zlevnila pod 90 dolarů za barel a její cena se pohybuje kolem 86 dolarů za barel.

Dražší dolar

Ceny ropy se na hranici 80 dolarů za barel pohybovaly například na jaře roku 2010 nebo předtím v říjnu 2007. Ceny pohonných hmot, které se od cen ropy na světových trzích mimo jiné odvíjejí, se v obou případech pohybovaly kolem 30 korun za litr. Nyní stojí litr Naturalu 95 v průměru 36,41 koruny. [celá zpráva]

Obchodníci tvrdí, že ceny jsou nyní vyšší, protože je dražší dolar. Zatímco tehdy se jeden prodával za 19,50 koruny, nyní je kurz 21,80 Kč/USD.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám