Hlavní obsah

Ceny plynu v Evropě dál klesají. Díky dodávkám z USA

Ceny zemního plynu v Evropě už pátým dnem klesají, což je nejdéle trvající pokles za více než rok. Přispívají k tomu výrazně vyšší dodávky zkapalněného zemního plynu (LNG) ze Spojených států, které by podle analytiků mohly energetickou krizi v Evropě zmírnit. Dlouhodobý problém ale přetrvává: vztahy EU s Ruskem.

Foto: Issei Kato, Reuters

Tanker se zkapalněným zemním plynem (LNG)

Článek

Před Vánocemi, konkrétně 21. prosince se podle dat virtuálního obchodního uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku cena plynu rekordně vyšplhala nad 180 eur za MWh. To je v porovnání se začátkem roku desetinásobně více. Podle dat TTF totiž 4. ledna 2021 dosahovala cena plynu jen 18 eur za MWh.

Předvánoční růst cen ovlivnil výrazný pokles toku plynu z Ruska. Plynovod Jamal, který má vést dodávky z východu na západ totiž funguje už osm dní v řadě obráceně.

Přesto od 22. prosince začala cena zase prudce klesat, přičemž pád pokračuje už pátý den v řadě. V úterý dopoledne se cena termínového kontraktu na plyn s dodáním v lednu snížila oproti předchozímu dni o více než osm procent na 98 eur (2450 Kč) za megawatthodinu (MWh), upozornila agentura Bloomberg.

Ceny plynu v Evropě začaly výrazně klesat

Ekonomika

Pokles ceny je dán tím, že do Evropy teď míří více lodí se zkapalněným zemním plynem z USA. To posiluje očekávání, že nové dodávky pomohou obnovit rovnováhu na trhu.

Počet lodí, které z USA zamířily se zkapalněným plynem do evropských přístavů, se o víkendu zvýšil o třetinu. Tankery dosud směřovaly zejména do Asie, kde byli odběratelé ochotni za plyn platit více. Největší asijští odběratelé ale teď využívají plyn ze zásob, místo aby si pořizovali další.

Plyn v Jamalu stále proudí obráceně. Putin viní Němce, ti mlčí

Ekonomika

Obchodníci se zajímají také o to, zda je Rusko ochotné rezervovat si další kapacitu plynovodů, aby mohlo příští měsíc dodávat do Evropy více plynu. Ranní zpráva německého provozovatele plynovodní sítě Gascade z měřicí stanice Mallnow u polských hranic ukázala, že tok plynu je nadále zastavený.

Trh navíc znervózňuje i předpověď počasí na druhý lednový týden, kdy mají teploty klesnout hluboko pod normál.

Čekání na Nord Stream 2

Právě chladné vztahy Ruska s Evropskou unií podle ředitele Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiřího Gavora dlouhodobě komplikují situaci na trhu s plynem. Jedním z hlavních problémů je podle něj stále neschválený ruský exportní plynovod Nord Stream 2, kterému německý regulační úřad odmítá udělit licenci.

„Vztahy Ruska s EU nejsou dobré a to se bohužel promítá i do mezinárodního obchodu. Doufejme tedy aspoň v mírnější průběh zimy, aby nedostatečně připravené evropské zásobníky vydržely. Až pak se dá čekat větší pokles cen, spolu s předpokladem, že Nord Stream 2 nakonec licenci obdrží, a tím se i navýší dodávky,” řekl Gavor Novinkám.

Reklama

Výběr článků

Načítám