Hlavní obsah

Ceny plynu v Evropě začaly výrazně klesat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Amsterdam/Moskva

Ceny plynu v Evropě se ve čtvrtek výrazně snižují poté, co se během týdne vyšplhaly na nová rekordní maxima. Cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v lednu ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku krátce před 16:00 SEČ vykazovala pokles o 21 procent na 136 eur (zhruba 3400 korun) za megawatthodinu. V úterý poprvé v historii překročila 170 eur za MWh.

Foto: Seeger Patrick, ČTK

Článek

K čtvrtečnímu poklesu došlo navzdory tomu, že plynovod Jamal již třetím dnem pracuje v obráceném režimu, kdy plyn proudí z Německa do Polska. Právě přerušení dodávek plynovodem Jamal do Německa stálo za předchozím prudkým růstem cen na rekordní maxima.

Podle obchodníků k čtvrtečnímu poklesu cen přispěly zprávy o několika zásilkách zkapalněného zemního plynu (LNG) mířících do Evropy. Od začátku letošního roku nicméně ceny plynu v Evropě nadále vykazují nárůst o více než 600 procent, napsala agentura Reuters.

Ceny plynu v Evropě vyšplhaly na rekordní částku

Ekonomika

Ruská makléřská společnost Aton varovala, že v brzké době nelze na evropském trhu s plynem očekávat výraznější pokles napětí: „Evropská plynová krize nabírá na intenzitě. Navzdory potenciální úlevě v důsledku přesměrovávání zásilek LNG z Asie do Evropy očekáváme, že evropské ceny plynu zůstanou minimálně během zimní sezony na vysoké úrovni.“

Proč Gazprom neposílá Jamalem plyn do Evropy? Rusko za to tentokrát nemůže

Ekonomika

Putin: My za to nemůžeme

Ruský prezident Vladimir Putin na čtvrteční tiskové konferenci odmítl jako nespravedlivou kritiku, že rekordně vysoké ceny plynu v Evropě zavinila Moskva.

Prezident zdůraznil, že Gazprom nejprve musí splnit své závazky, které má vůči zákazníkům podle dlouhodobých kontraktů, a až pak může dodávat plyn na okamžité trhy. Z této situace tak podle něj těží země s uzavřenými dlouhodobými kontrakty, například Německo, které platí za plyn mnohem nižší ceny, než jsou aktuální na trhu.

Podle Putina reverzní tok plynu v Jamalu naznačuje, že Německo může plyn přeprodávat sousedům. Domnívá se, že část ruského zemního plynu dodaného do Německa nakonec skončila na Ukrajině.

Dodávky ruského plynu do Německa plynovodem Jamal se zastavily, cena atakuje rekord

Ekonomika

Moskva v souvislosti s růstem cen plynu čelila obvinění, že se omezováním dodávek snaží přimět Německo a Evropskou unii k rychlému povolení provozu plynovodu Nord Stream 2, který má přivádět zemní plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře, kdy by se obešly stávající tranzitní země, jako je Ukrajina.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám