Hlavní obsah

Ceny letí nahoru i v USA. Inflace tam vzrostla na 6,8 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Míra inflace ve Spojených státech v listopadu vystoupila na 6,8 procenta a je nejvyšší za téměř 40 let. Ve své zprávě to v pátek uvedlo americké ministerstvo práce. Ceny se zvyšovaly u většiny položek spotřebního koše, nejvíce zdražily pohonné hmoty, bydlení, potraviny či auta.

Foto: Handrejch Jan, Právo

Budova hlavní burzy na Wall street v New Yorku

Článek

Výsledek překonal očekávání analytiků, což mimo jiné znamená, že americká centrální banka (Fed) by mohla začít uvažovat o rychlejším ukončení podpůrných opatření.

Míra inflace je teď v USA nejvyšší od června 1982. V listopadu se proti říjnu ceny podle sezonně přepočtených údajů zvýšily o 0,8 procenta proti růstu o 0,9 procenta v říjnu.

Takzvaná jádrová inflace, která nezahrnuje kolísavé ceny potravin a energií, v listopadu činila 4,9 procenta. Proti říjnu se takto definovaný index spotřebitelských cen zvýšil o 0,5 procenta proti růstu o 0,6 procenta v předchozím měsíci.

Inflace v Německu je nejvýše za 29 let

Ekonomika

Analytici v anketě společnosti Dow Jones v průměru očekávali, že celková míra inflace za listopad vystoupí na 6,7 procenta. U jádrové inflace počítali s růstem na 4,9 procenta.

Počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA proti loňskému jaru výrazně klesl a nyní se pohybuje kolem nejnižších hodnot od roku 1969. Analytici také očekávají, že Spojené státy zakončí letošní rok silným hospodářským růstem. Vysoká inflace tak zůstává největším problémem, který ohrožuje úplné zotavení ekonomiky z krize, kterou loni na jaře vyvolala pandemie covidu-19.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám