Hlavní obsah

Ceny bytů v Česku vzrostly v průměru o čtvrtinu

PRAHA

Nabídkové ceny bytů v Česku rostly za letošní druhé čtvrtletí ve srovnání se stejným obdobím roku 2007 v průměru o 25,4 procenta. V Praze byl růst cen mírnější, zhruba o 19 procent. Mimo metropoli se ceny naopak šplhaly vzhůru o více než 31 procent. Vyplývá to z nejnovějších údajů Českého statického úřadu. Podle realitních odborníků ceny bytů v průměru rostou i přes propad poptávky.

Článek

Lidé v Praze se musí připravit na to, že je nyní bude pořízení bytu stát v průměru o 8500 korun za metr čtvereční více než před rokem, řekl Petr Višňovský z realitní společnosti Lexxus. Nejrychlejší růst v metropoli zaznamenala katastrální území Lhotky, Chodova a Kobylis, kde se ceny zdvihly v průměru téměř až o 30 procent. Současně však ve srovnání s loňským rokem došlo k výraznému poklesu zájmu o nákup bytů.

"V případě nových bytových projektů se nižší poptávka na cenách neprojevila, i v roce 2008 poměrně výrazně rostou," uvedl k situaci v Praze Višňovský.

Plzeň o desetinu dražší než vloni

V Plzni se aktuálně prodává třípokojový byt v průměru za 2,1 miliónu korun, garsonku s kuchyňským koutem lze pořídit za 1,2 miliónu korun. V obou případech jde o desetiprocentní meziroční nárůst.

Proti roku 2006 jsou letošní ceny v Plzni o 15 až 20 procent vyšší. "Je podivné, že se staré byty v panelácích prodávají za skoro stejnou cenu jako nové. Zřejmě poroste dále cena nových bytů a klesne u starých bytových jednotek, kde už je na hranici přijatelnosti," řekla ředitelka plzeňské realitní kanceláře Pubec Michaela Džupinová.

Brno: staré byty zlevní, novostavby půjdou dál nahoru

Až o desítky procent rostly za poslední dva roky ceny v Brně. Zatímco standardní garsoniéra o rozloze kolem 30 metrů čtverečních v cihlovém domě tehdy přišla zhruba na 900 000 korun, dnes by mohl zájemce za stejný byt zaplatit i 1,5 miliónu. Podobné je to i v případě novostaveb.

Podle brněnských makléřů se dá očekávat, že ceny starších bytů budou v nejbližší době spíše stagnovat a později i mírně klesat, ceny novostaveb ale zřejmě půjdou dál nahoru.

V Ostravě jsou byty dvakrát dražší než loni

Na dvojnásobek se v meziročním srovnání vyšplhaly ceny bydlení v Ostravě. Zatímco v lednu 2007 tam stál byt 2+1 zhruba 700 000 korun, letos v dubnu za něj lidé zaplatili dvakrát tolik.

Velká část realitních odborníků upozorňuje, že ceny bytů narazily v Česku na strop. Za současným propadem poptávky může prý také rozevírání nůžek mezi růstem cen bytů a reálnými příjmy obyvatelstva. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám