Hlavní obsah

Ceny bytů v Česku jsou nadhodnocené až o 20 procent, spočítala ČNB

Novinky, tov

Byty v tuzemsku jsou nadhodnocené o 15 až 20 procent, uvedla Česká národní banka (ČNB) s tím, že nadhodnocení se mírně zvýšilo. Svá doporučení pro poskytování hypotečních úvěrů však centrální banka nezměnila. Očekává, že v nejbližších čtvrtletích bude růst cen nemovitostí spíše zpomalovat.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Výstavba nových bytů v Mladé Boleslavi (ilustrační foto)

Článek

„Nadhodnocení cen bytů se dle výpočtů ČNB dále mírně zvýšilo. V polovině roku 2019 se pohybovalo mezi 15 a 20 procenty, zejména kvůli nedostatečné nabídce bytů ve velkých městech,“ uvedla centrální banka.

Například podle analýzy Deloitte průměrné ceny bytů v ČR letos v pololetí stouply na 60 700 korun za metr čtvereční. Byt o ploše 70 metrů tak vychází na 4,2 milionu. Ve velkých městech, hlavně Praze a Brně, jsou ceny ještě výrazně vyšší.

Bankovní rada ve čtvrtek rozhodla, že v tuto chvíli nepovažuje za nutné měnit současná doporučení ohledně poskytování hypotečních úvěrů.

Nadále tak platí, že celkový dluh žadatele o hypotéku by neměl překročit devítinásobek ročního čistého příjmu a na splátku dluhu má vynakládat maximálně 45 procent měsíčního čistého příjmu. Zároveň dál platí doporučení, aby banky neposkytovaly hypotéky nad 90 procent poměru výše úvěru k hodnotě nemovitosti a omezily i hypotéky nad 80 procent.

České nemovitosti zdražují dvakrát rychleji, než je průměr EU

Ekonomika

„Banky doporučení převážně dodržovaly, ale ne všechny a ne zcela,“ uvedl na tiskové konferenci guvernér ČNB Jiří Rusnok. Podíl rizikových hypoték je tak na trhu stále větší, než by si centrální banka přála. Guvernér zopakoval, že ČNB by kvůli tomu ráda nastavovala pravidla pro hypotéky zákonně závazným způsobem.

Bankovní rada zároveň nevyloučila, že může některá kritéria ve svém doporučení ještě zpřísnit, pokud by se nadhodnocení bytů na trhu dál zvyšovalo.

Jak upozornili analytici, už kvůli současnému doporučení ČNB a vysokým cenám bytů mnoho lidí na vlastní bydlení nedosáhne, což je vidět na slabší poptávce po hypotékách. Banky bojují o klienty snižováním úrokových sazeb u hypoték.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průměrná úroková sazba hypoték.

„Z nově získávaných informací vyplývá, že téměř třetina objemu nově poskytnutých hypoték směřuje ke klientům, kteří již jednu hypotéku či více mají. Je pravděpodobné, že jejich charakter je převážně investiční,“ uvedla také ČNB.

Poskytovatelům úvěrů na bydlení doporučuje, aby hodnotili účel sjednání hypoték a přistupovali „vysoce obezřetně“ k těm, u nichž účelem zjevně není vlastní bydlení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám