Hlavní obsah

Ceny bytů a pozemků vzrostly nejrychleji za pět let

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byty v Česku za druhé čtvrtletí zdražily o 2,3 procentního bodu. Je to nejrychlejší růst od roku 2011, kdy začala index cen nemovitostí zveřejňovat Hypoteční banka. Ještě rychleji zdražují pozemky, pomaleji naopak rostou ceny rodinných domů, uvedla ve středu mluvčí banky Marie Mocková.

Foto: David Ryneš, Novinky

HB Index - bytové jednotky

Článek

Ceny pozemků za čtvrtletí stouply o 2,9 procentního bodu, růst cen rodinných domů se naopak mírně zpomalil na 0,6 procentního bodu.

Meziročně ceny bytů stouply o 8,1 procentního bodu, pozemky o 7,8 a rodinné domy o 2,6 bodu.

„U bytových jednotek došlo ve druhém čtvrtletí letošního roku ke zřetelnému mezičtvrtletnímu nárůstu cen. Celkově se růst cen bytů, zejména v posledních dvou letech, mírně zrychluje. Největšího cenového růstu bylo dosaženo v Praze, Jihomoravském a Královéhradeckém kraji. Nejpomaleji rostly ceny naopak na Karlovarsku,” řekl ekonom Hypoteční banky Petr Němeček.

Foto: David Ryneš, Novinky

HB Index - rodinné domy

Ceny starších panelových bytů rostly dvakrát rychleji než u bytů cihlových. Na trhu panuje i nadále největší zájem o byty velikosti 56–75 metrů čtverečních.

„Naopak u rodinných domů se mezičtvrtletní i meziroční růst cen velmi mírně zpomalil. Na trhu i nadále panuje zájem o rodinné domy v okolí velkých měst. Lidé se nejčastěji poohlížejí po rodinných domech ve zhoršeném stavu, které nabízejí nižší pořizovací cenu a možnost rekonstrukce dle vlastních představ,” dodal.

Ve druhém čtvrtletí byl na trhu také patrný nárůst výstavby dřevostaveb i zvýšená developerská výstavba v okolí krajských měst.

Foto: David Ryneš, Novinky

HB Index - pozemky

Za posledních pět let nejvýrazněji rostly ceny pozemků, průměrným ročním tempem kolem pěti procent. Největší zájem je o lokality v okolí velkých měst a o pozemky s velikostí kolem 850 metrů čtverečních. V okolí Prahy jsou nejžádanější pozemky kolem 600 metrů čtverečních.

Index cen nemovitostí Hypoteční banka zveřejňuje každé čtvrtletí, základem srovnání jsou ceny z roku 2010. Odborným garantem výpočtu indexu je Akademie věd ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám