Hlavní obsah

Ceny benzínu i nafty na Slovensku dál padají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Benzin Natural 95 i motorová nafta na čerpacích stanicích na Slovensku pátý týden v řadě zlevnily. Průměrná cena Naturalu 95 byla minulý týden v zemi nejnižší od první poloviny května, nafty od přelomu května a června. Vyplývá to z dnešních údajů slovenského statistického úřadu. Pohonné hmoty v posledních dnech zlevňují i v České republice.

Foto: David Stockman, Belga, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Nejžádanější benzin Natural 95 vyšel minulý týden na Slovensku v průměru na 1,784 eura (43,44 Kč) za litr, nafta stála 1,82 eura (44,32 Kč). Na dosavadním maximu byly ceny obou těchto druhů pohonných hmot na přelomu června a července, kdy dosáhly shodně 1,946 eura (47,38 Kč) za litr.

Benzín tento měsíc zlevní ke 40 korunám

Ekonomika

Navzdory nynějšímu zlevnění jsou benzin i nafta na Slovensku dražší než před ruskou invazí na Ukrajinu, po které pohonné hmoty v zemi výrazněji zdražily. Proti začátku letošního roku jsou ceny Naturalu 95 na Slovensku vyšší o 22 procent a nafty až o třetinu. Vývoj ovlivňují kromě jiného ceny ropy.

V Česku cena benzinu u čerpacích stanic tento týden poprvé za více než pět měsíců klesla pod 42 korun, litr naturalu vyšel v průměru na 41,99 koruny za litr. Na nejnižší úroveň od prvního březnového víkendu se snížila cena nafty, když průměrně vyšla na 43,45 Kč.

Anketa

Jezdíte tankovat do sousedních zemí?
Ano.
26,4 %
Ne.
70,8 %
Dříve ano, ale při současných cenách se mi to už nevyplatí.
2,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6852 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám