Hlavní obsah

Ceny benzínu i nafty jsou v Česku nejníž od začátku roku

Novinky, ČTK, bož

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu dále zlevňovaly a dostaly se na nejnižší úroveň od začátku roku. Průměrné ceny benzínu Natural 95 klesly o 25 haléřů na 30,79 koruny za litr. Ceny nafty klesly o stejnou částku na 29,86 koruny za litr nafty. Vyplynulo to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 10. květnu

Článek

Nejdražší pohonné hmoty zůstávají v Praze. Motoristé v metropoli kupují benzín v průměru za 31,90 koruny za litr, což je o 16 haléřů méně než před týdnem.

Naftu Pražané natankují v průměru za 30,90 koruny za litr, její cena tak klesla o 19 haléřů. Už ani v Praze tak ceny Naturalu 95 nepřesahují hranici 31 korun za litr. Dosud byla metropole jediným místem v České republice, kde tomu tak bylo.

Nejlevněji řidiči natankují v Pardubickém kraji. Litr benzínu je tam k dostání průměrně za 30,30 koruny, což je o 22 haléřů méně než minulý týden. Litr nafty pak zlevnil o 33 haléřů na 29,29 koruny.

Zásoby ropy v USA klesly

Zásoby ropy v USA minulý týden klesly o 5,2 miliónu barelů a zaznamenaly nejvýraznější týdenní pokles v tomto roce. Snížily se rovněž zásoby benzínu a dalších ropných produktů.

Irák a Alžírsko se připojily k Saúdské Arábii a dalším klíčovým zemím OPEC, které podpořily návrh na prodloužení dohody o omezení těžby do konce roku. Dosavadní dohoda, k níž se připojilo i Rusko a některé další země, byla uzavřena na půl roku pro první pololetí.

Cílem OPEC bylo prostřednictvím snížení produkce a dodávek ropy zvýšit ceny. Ty přesto spíše klesaly. Mimo jiné v důsledku těžby právě ve Spojených státech, které dohodou nejsou vázány.

Reklama

Výběr článků

Načítám