Hlavní obsah

Ceny benzínu a nafty v Česku v posledním týdnu stagnovaly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny pohonných hmot v Česku se v uplynulém týden nezměnily. Benzín Natural 95 stál ve středu v průměru 30,66 koruny za litr, tedy stejně jako před týdnem. Cena nafty zůstala na průměrných 29,75 koruny za litr. Vyplývá to z údajů firmy CCS. V předchozích týdnech pohonné hmoty zlevňovaly.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 7. březnu

Článek

Za benzín motoristé nadále nejvíce zaplatí v Praze, kde je průměrná cena 31,31 koruny za litr. Nad 31 korunami se drží ještě na Vysočině a v Plzeňském kraji, kde ho motoristé čerpají v průměru za 31,21 koruny za litr, respektive 31,04 koruny za litr.

Nafta zůstává nejdražší na Vysočině, v průměru zde stojí 30,37 koruny za litr.

Naopak nejlevněji tankují pohonné hmoty motoristé v Karlovarském kraji, kde benzín vyjde v průměru na 30,21 koruny za litr a nafta na 29,28 Kč/l. Jen o haléř dražší je nafta v Ústeckém kraji.

Analytik: Zdražování zatím nehrozí

„Cena ropy na světových trzích v uplynulých sedmi dnech mírně zdražila. Řidiči se však zdražování pohonných hmot obávat nemusí. Spíše to vypadá na jejich další stagnaci či mírný pokles,” očekává hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda

Hlavním důvodem je podle něj skutečnost, že síly poptávky a nabídky ropy budou na světovém trhu zatím vyrovnané. „Globální ekonomická expanze a dohoda o omezení těžby ropy, kterou na celý letošní rok uzavřeli klíčoví těžaři v čele se Saúdskou Arábií a Ruskem, tlačí na růst cen. Na druhé straně vzestup produkce amerických břidličných těžařů zase tlačí na jejich pokles,” dodal Kovanda.

Reklama

Související články

Do Evropy teče horší ruská ropa

Do Evropy přitéká z Ruska ropa horší kvality. Důvodem je přesměrování kvalitnějších ruských dodávek do Číny, napsala agentura Reuters. Evropští dovozci ruské...

Výběr článků

Načítám