Hlavní obsah

Ceny benzínu a nafty v Česku dál rostou

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu opět zdražily. Průměrná cena nejprodávanějšího benzínu Natural 95 stoupla o 13 haléřů na 31,18 koruny za litr a cena nafty o pět haléřů na 30,22 koruny. Vyplývá to z údajů firmy CCS.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 19. dubnu

Článek

Ceny se začaly po měsíci zlevňování či stagnace zvyšovat již začátkem dubna.

Od konce února ceny pohonných hmot v Česku postupně klesaly, případně v některých týdnech stagnovaly. Na nejnižší letošní úroveň se dostaly v prvních dubnových dnech, kdy stál benzín 30,84 koruny za litr a nafta 30,08 koruny, ale poté začaly zdražovat.

Nejdražší jsou stále pohonné hmoty v Praze, kde aktuálně jako v jediném regionu republiky přesahuje cena Naturalu 95 úroveň 32 korun za litr a cena nafty 31 korun. V průměru zaplatí řidiči v Praze za litr benzínu 32,06 koruny a za litr nafty 31,20 koruny. Naopak nejlevněji je nadále v Pardubickém kraji, kde stojí benzín 30,71 koruny a nafta 29,73 koruny.

„V nejbližším týdnu předpokládáme zvýšení cen pohonných hmot o dalších 20 až 30 haléřů. Důvodem je významný růst cen ropy na světových trzích v důsledku vyjádření kartelu OPEC ohledně možného prodloužení těžebního limitu,” uvedl analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

„Pro české motoristy je naopak příznivé malé posílení koruny vůči americkému dolaru. Ukončení intervencí a posílení koruny vyvolá další zvýhodnění českých cen pohonných hmot oproti cenám v okolních zemích,” dodal.

Reklama

Související články

Po útoku USA na Sýrii zdražila ropa a zlato

Po útoku Spojených států na vojenskou základnu v Sýrii v pátek stouply ceny ropy. Zdražují také tzv. bezpečná aktiva, jako zlato nebo japonský jen, uvedl...

Výběr článků

Načítám