Hlavní obsah

Benzín i nafta v Česku zdraží, odhadují analytici

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Motoristé by se měli připravit na zdražení benzínu i nafty, růst cen pohonných hmot očekávají ekonomové už od příštího týdne. Důvodem jsou stoupající ceny ropy. Ta zdražuje po útoku USA v Sýrii a kvůli plánům OPEC prodloužit omezení těžby.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„V nejbližším týdnu předpokládáme zvýšení cen pohonných hmot o 20 až 30 haléřů. Důvodem je významný růst cen ropy na světových trzích v důsledku vyjádření kartelu OPEC ohledně možného prodloužení těžebního limitu,“ podotkl analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

K růstu cen ropy podle něj přispěly i zprávy o slabším exportu z Libye kvůli opravám největšího ropovodu země a také nižší produkce ropy v Rusku.

Cena severomořské ropy Brent se v úterý pohybuje v blízkosti měsíčního maxima mírně pod 56 dolary.

Zdražení benzínu i nafty očekává i ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda. „Bezprostředně za něj může 'Trumpova první válka', tedy zostření syrského konfliktu. Trhy se obávají, že jej Rusko a Írán, klíčové ropné mocnosti, nenechají bez odezvy,” uvedl pro Novinky Kovanda. Upozornil, že napětí sílí také ve vztazích mezi USA a Severní Koreou.

Mohlo by pomoci posílení koruny

Pokud se však konflikty přes aktuální silná, ale možná jen silácká slova dále nevyostří, tlak na růst cen ropy opět poklesne.

„Situaci v rukou pak budou mít hlavně země kartelu OPEC a nečlenské ropné mocnosti typu Ruska, které ještě před létem rozhodnou o prodloužení limitace těžby. Ale i když toto prodloužení odsouhlasí, tak za předpokladu, že se naplno nerozhoří ani konflikt v Sýrii, ani v Severní Koreji, český řidič zdražení benzínu a nafty příliš nepocítí. V jeho prospěch bude hrát posilující koruna, jejíž očekávané zhodnocování vůči dolaru ve druhé polovině roku vyvolá tlak na pokles cen pohonných hmot v Česku. Benzín a nafta tak v ČR za rok touto dobou mohou být levnější, než jsou dnes,” řekl Kovanda.

Minulý týden začaly ceny benzínu a nafty v Česku po týdnech zlevňování stagnovat. Benzín Natural 95 stál v průměru 30,90 koruny za litr, naftu řidiči tankovali průměrně za 30,11 koruny za litr.

Anketa

Jak se jako řidič/ka vyrovnáváte s dražšími pohonnými hmotami?
Omezím jízdu autem a jedu MHD
8,4 %
Nevyjíždím
21,1 %
Nijak
70,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 322 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám