Hlavní obsah

Cenu benzínu tlačí dolů ropa i poptávka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ropa na světových trzích pokračuje v poklesu, v úterý se severomořský Brent prodával za cenu kolem 95 dolarů za barel, což je o 25 dolarů méně než v červenci. Dotkne se to i pohonných hmot v Česku, jejichž ceny budou pokračovat v poklesu, a to ještě nejméně dva týdny.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Ještě v průběhu srpna, maximálně počátkem září, bychom se měli dostat pod průměrných čtyřicet korun za litr u benzínu a u nafty se k této hranici výrazně přiblížit,“ řekl Právu hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Potvrdil tak pozitivní trend, kdy během posledního týdne klesaly ceny pohonných hmot o dvacet až třicet haléřů denně. Natural 95 se tak podle společnosti CCS v pondělí prodával v průměru za 41,03 koruny a nafta za 42,75 koruny. Jen za první dva srpnové týdny tak benzín zlevnil v průměru o 3,70 Kč na litr a nafta o 2,60 koruny.

Ještě v průběhu srpna bychom se měli dostat pod průměrných 40 korun u benzínu
Štěpán Křeček, BH Securities

„Výrazně v poslední době klesly ceny na velkoobchodním trhu, u benzínu asi o osm korun za litr – a o tolik by měly klesnout i ceny maloobchodní. Benzín už zlevnil asi o sedm korun, do konce prázdnin to bude o další korunu,“ řekl analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Cena ropy dál výrazně padá

Ekonomika

Pokles cen ropy, který je důvodem snížení cen pohonných hmot, je dán nižší poptávkou, než se čekalo. Stojí za tím mimo jiné čerstvé údaje o zpomalení průmyslové výroby i tržeb v Číně, která je jejím největším světovým odběratelem. Podle Tomčiaka je poptávka nižší také kvůli vysokým cenám pohonných hmot pro motoristy, kteří jezdí méně a ekonomičtěji.

Před invazí bylo levněji

Současná úroveň cen ropy je už téměř stejná jako před ruskou invazí na Ukrajinu. Ceny pohonných hmot ale byly v té době úplně jiné. „Když se podíváme na ceny u čerpacích stanic, dramaticky se odlišují. Zatímco 24. února jsme Natural 95 tankovali za 37,48 Kč a naftu za 36,45 Kč, nyní je to u nafty o šest korun za litr více,“ upozornil Křeček. Zlevnění na předválečnou úroveň podle jeho slov stále brání vysoké marže rafinérií i čerpacích stanic.

Ty ale podle Tomčiaka klesají. „Velkoobchodní marže jsou nyní u benzínu na úrovni deseti dolarů za barel, když ještě v červnu byly nad čtyřiceti dolary. U nafty marže ještě na dlouhodobém průměru nejsou, ale rovněž postupně klesají,“ dodal.

Kontroly pohonných hmot dopadly nejlépe v historii

AutoMoto

Řidiči si podle Křečka výrazných rozdílů u čerpacích stanic všímají a tankují tam, kde je to pro ně nejvýhodnější. To postupně nutí i velké sítě čerpacích stanic, které udržují spíše vyšší ceny, ke zlevňování.

„Díky menším štikám, jako je Tank ONO, dochází k tomu, že ceny pod vlivem konkurenčního boje padají,“ dodal Křeček. Síť Tank ONO nyní prodává Natural 95 za 37,90 koruny a naftu za 39,90 Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám