Hlavní obsah

Cena ropy klesla pod 50 dolarů za barel. Benzín a nafta v Česku zlevní

Světové ceny ropy v posledních týdnech klesají a severomořská ropa Brent sestoupila poprvé po půl roce pod hranici 50 dolarů za barel. Pro řidiče v Česku je to dobrá zpráva, benzín a nafta by podle analytiků v příštích týdnech měly zlevnit o desítky haléřů.

Foto: Darrin Zammit Lupi, Reuters

Ropné plošiny u pobřeží Libye.

Článek

Cena ropy Brent v pondělí klesla až na 49,81 dolaru za barel, při úterním obchodování jen mírně korigovala a pohybovala se kolem hranice 50 dolarů. Americká lehká ropa se prodává za necelých 46 dolarů za barel.

Ropu srážejí nové zprávy o rostoucím přebytku nabídky suroviny na globálním trhu a signály zpomalování poptávky v Číně. Podle ekonomů k poklesu přispěl propad velkoobchodních cen benzínu na americkém trhu.

Průzkum agentury Reuters na konci minulého týdne ukázal, že těžba ropy v členských zemích kartelu OPEC v červenci překročila úroveň 32 miliónů barelů denně a dostala se nejvýše od roku 2008. OPEC přitom překračuje vlastní kvóty stanovené na 30 miliónů barelů denně.

Na trhu už delší dobu panuje převis nabídky nad poptávkou a dominantní členové OPEC v čele se Saúdskou Arábií proti tomu záměrně nic nedělají, aby si zachovali a posílili svůj podíl na trhu. OPEC nejeví známky zásahu i přesto, že na trh se chystá přijít značný objem ropy z Íránu.

„Trh se znovu zaměřuje na situaci v nabídce a problémy s návratem Íránu na trh,“ řekl agentuře Reuters analytik australské firmy CMC Markets Ric Spooner.

Benzín a nafta zlevní

Pokles cen ropy by se měl promítnout i do zlevnění pohonných hmot u čerpacích stanic v Česku.

„V nejbližších dvou týdnech očekáváme další zlevňování o několik desítek haléřů. Cena benzínu by měla poklesnout pod 33 korun. Nafta pravděpodobně zlevní k úrovni 31 korun za litr,“ řekl Novinkám analytik společnosti Colosseum Boris Tomčiak.

„Rozdíl ceny benzínu a nafty je v současnosti obrovský. Myslíme si, že s příchodem konce motoristické sezóny se začnou nůžky zavírat,“ dodal.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám