Hlavní obsah

Cena benzínu stagnuje, nafta mírně zlevnila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průměrná cena benzínu v Česku se v uplynulém týdnu nezměnila, naopak u nafty klesla. Natural 95 se tak prodával stejně jako minulou středu za průměrných 30,94 koruny za litr a diesel mohli řidiči natankovat v průměru za 30 korun za litr, což je o osm haléřů méně než před týdnem. Vyplývá to z údajů společnosti CCS.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 14. únoru

Článek

Nejvyšší průměrné ceny pohonných hmot zůstaly na Vysočině, kde motoristé za natural dají 31,64 koruny za litr a za naftu zaplatí 30,74 koruny za litr. Druhé nejvyšší ceny má Praha, tamní čerpací stanice prodávají benzin za 31,46 koruny za litr a naftu za 30,52 koruny za litr.

Vedle toho nejlevnější benzín je v Jihočeském kraji, stojí tam průměrných 30,52 koruny za litr. Diesel nejlevněji vyjde v Ústeckém kraji, kde ho řidiči koupí v průměru za 29,56 koruny za litr.

Ceny u tuzemských čerpacích stanic se výrazněji neměnily zhruba od poloviny loňského listopadu, počátkem roku začaly ale stoupat a litr benzínu i nafty je od té doby o více než 30 haléřů dražší.

Podle ekonoma společnosti Finlord Borise Tomčiaka mohou pohonné hmoty v druhé polovině února dál mírně zlevnit v reakci na pokles cen ropy.

„Marže distribuční sítě jsou momentálně o jednu korunu nad dlouhodobým průměrem, což je způsobeno zimním obdobím a růstem nákladů při provozu čerpacích stanic. Srovnání s okolními zeměmi vychází pro ČR celkem příznivě. Pohonné hmoty jsou drahé zejména směrem na západ a na Slovensku je drahý benzín,” komentoval Tomčiak.

Reklama

Související články

Do Evropy teče horší ruská ropa

Do Evropy přitéká z Ruska ropa horší kvality. Důvodem je přesměrování kvalitnějších ruských dodávek do Číny, napsala agentura Reuters. Evropští dovozci ruské...

Výběr článků

Načítám