Hlavní obsah

Čechy stojí zdraví stále více. Za léky dá každý přes 2600 korun ročně

Novinky, tov

Výdaje českých domácností za léky v roce 2018 meziročně stouply o 8,4 procenta. Každý za ně v průměru zaplatil přes 2600 korun, informoval Český statistický úřad. Rostou i celkové výdaje státu a pojišťoven na zdravotní péči.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto – lékárna.

Článek

„Polovina výdajů na zdraví z kapes domácností padne na léky. Za doplatky na léky na recept zaplatili lidé v roce 2018 přes 12 miliard a za volně prodejné léky skoro 16 miliard korun,“ uvedla Vladimíra Kalnická z ČSÚ.

Dohromady domácnosti za zdravotní péči zaplatily skoro 58 miliard. Vedle léků šlo hlavně o výdaje na zubaře, ošetření u ambulantních lékařů nebo za zdravotní pomůcky.

Celkové výdaje na zdravotní péči v Česku rostlou už třetí rok, v roce 2018 dosáhly 430,9 miliardy a meziročně se tak zvýšily o 11 procent. Největší podíl na nárůstu mají výdaje zdravotních pojišťoven a výdaje ze státního rozpočtu.

Lékárnám chybějí důležité léky. Pomoci má změna zákona

Ekonomika

Česko patří mezi státy, kde je zdravotní péče financovaná především prostřednictvím povinného zdravotního pojištění. Zdravotní pojišťovny financují zhruba dvě třetiny veškeré zdravotní péče v Česku.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Výdaje domácností na zdravotní péči.

V roce 2018 celkové výdaje na zdraví rostly rychleji než HDP a jejich podíl se tak zvýšil na 8,1 procenta, tedy na hodnotu z roku 2014.

„Výdaje na zdravotní péči v ČR ve vztahu k jejímu HDP patří v rámci zemí EU dlouhodobě k těm nižším. V roce 2017 dosáhl průměr za země EU 28

u tohoto ukazatele hodnoty 9,8 procenta HDP a ČR se umístila na pomyslném žebříčku zemí na 17. místě za Bulharskem a Řeckem,“ dodal předseda ČSÚ Marek Rojíček.

Léky za desítky milionů budou plně hrazené, slibuje Vojtěch

Domácí

Ekonom Czech Fundu Lukáš Kovanda upozornil, že výdaje na zdravotní péči v Česku dosáhly předloni rekordní úrovně od roku 2010, odkdy má ČSÚ k dispozici časovou řadu metodicky srovnatelných údajů.

„Výdaje byly rekordní za uplynulé desetiletí jak v absolutní výši, tak v relativní výši vůči HDP. Ukazuje se, že pro vládu byly v roce 2018 zdravotnické výdaje klíčovou prioritou, i když částečně se v příznivých datech zrcadlí také obecná inflace. Výsledek přitom je alespoň krátkodobě udržitelný, neboť zadlužení zdravotních pojišťoven se nenavyšuje. V roce 2018 hospodařily poměrně citelně přebytkově,“ komentoval to Kovanda.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám