Hlavní obsah

ČD upustily od povinných místenek

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České dráhy (ČD) upustily od záměru zavést ve všech svých komerčně provozovaných vlacích mezi Prahou a Ostravou povinné místenky. Na této trase, kde panuje velká konkurence, tak ČD i nadále ponechají jako povinně místenkové pouze rychlovlaky Pendolino a vybrané IC vlaky.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Článek

„Povinné místenky ve všech spojích mezi Prahou a Ostravou prozatím nezavedeme, byť část zákazníků by je kvůli občasnému přeplňování těchto vlaků a s odkazem na běžnou praxi u soukromých operátorů přivítala,“ potvrdil v pondělí Právu mluvčí ČD Radek Joklík informaci, s níž jako první přišel deník Zdopravy.cz.

Že státem vlastněné České dráhy uvažují pro zmíněnou trasu o povinných místenkách, informoval loni v listopadu tehdejší obchodní náměstek ČD Michal Štěpán. Také generální ředitel ČD Miroslav Kupec připouštěl, že kvůli zavedení místenek by cestujících sice ubylo, ale jezdili by komfortněji.

Nakonec ale od toho vedení Českých drah upustilo. „Drtivá většina našich spojů jezdí na základě objednávky ministerstva dopravy či krajů a objednatelé si v nich povinné místenky nepřejí. Proto také v našich komerčních vlacích zatím chceme zachovat nynější stav,“ vysvětluje Joklík.

Na nádraží služby jako v e-shopu

Problém přeplněnosti některých vlakových spojů nabyl na aktuálnosti zvláště poté, kdy stát loni v září zavedl ve vlacích i linkových autobusech 75procentní slevy pro mladé lidi a seniory. V železniční dopravě to sice zatím přispělo ke zvýšení počtu cestujících jen asi o pět procent, na trase mezi Prahou a Ostravou je ovšem nárůst až třicetiprocentní.

Místo kauzy týkající se místenek se teď České dráhy soustřeďují na to, aby od letošního května byly v nádražních pokladnách dostupné všechny služby, které nabízí e-shop ČD.

„Některé nabídky tam ještě nejsou k dispozici, a to z čistě technických důvodů. Například jde o cenově nejvýhodnější Vázanou jízdenku, kterou si zatím mohou v předstihu kupovat pouze zákazníci na e-shopu,“ řekl serveru Zdopravy.cz nový náměstek ČD pro obchod Radek Dvořák.

Počet cestujících ve vlacích ČD od roku 2010 trvale roste. Loni přepravily celkem 179,23 milionu pasažérů, o 4,5 milionu více než v roce 2017.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám