Hlavní obsah

Bývalý šéf banky Barclays bude dostávat plat ještě rok

– Londýn

Britská banka Barclays se dohodla na odstupném s bývalým ředitelem Bobem Diamondem. Ten bude ještě dvanáct měsíců dostávat plat, příspěvky k důchodu a některé další benefity, vzdá se ale bonusů a odměn. Měl by tedy dostat ještě dva milióny liber, přijde však o dalších cca 20 miliónů, uvedla v úterý BBC. Bonusů se vzdal sám.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Bob Diamond před bankou Barclays

Článek

Diamond rezignoval pod tlakem minulý týden poté, co se Barclays dohodla s americkými a britskými úřady, že zaplatí 453 miliónů dolarů (9,4 miliardy Kč) za manipulace s mezibankovními sazbami LIBOR v letech 2005 až 2009.

"Doufám, že mé rozhodnutí odstoupit a dnešní smlouva o mém platu pomůže uzavřít tuto kapitolu a umožní Barclays jít vpřed a prosperovat," uvedl Diamond v prohlášení.

Banka neupřesnila, jak velkou částku Diamond obdrží. Podle zprávy Sky News bude odstupné činit dva milióny liber (64,2 miliónu Kč). Loni si Diamond včetně všech odměn přišel na zhruba 17 miliónů liber (asi 5,4 miliardy korun). Při svém odchodu měl nárok na částku 1,4 miliónu liber (asi 45 miliónů korun), napsaly agentury AP a Reuters.

Banka manipulovala se sazbami LIBOR, za něž si banky navzájem půjčují peníze. Objevily se spekulace, že to bylo se souhlasem labouristické vlády, protože po hypoteční krizi zamrzl trh s půjčkami. Snížení sazeb jej mělo oživit. Případ se vyšetřuje. Věnuje se mu i parlamentní komise.

Sazba LIBOR
LIBOR (London Interbank Offered Rate - londýnská mezibankovní nabídková sazba) - je referenční hodnota úrokových sazeb na trhu mezibankovních depozit v Londýně kalkulovaná každý den podle jednotných pravidel na základě kotací referenčních bank pro prodej mezibankovních depozit v USD. Pokud ji někdo předem zná, může toho využít k nákupům nebo prodejům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám