Hlavní obsah

Bývalý personální šéf Škody Auto dostal podmínku za korupci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Bývalý personální šéf automobilky Škoda Auto Helmut Schuster byl trestním příkazem odsouzen k podmíněnému trestu odnětí svobody na jeden rok a pokutě 10 000 eur (přes 260 000 Kč) za svou roli v korupčním skandálu v mateřské společnosti Volkswagen. Schuster se však proti rozhodnutí soudu odvolal.

Článek

Schuster byl posledním z bývalých vedoucích pracovníků zapletených do skandálu, který ještě čekal na rozhodnutí o výši trestu. Skandál se týkal zejména neoprávněných výsad zástupců zaměstnanců, které prý zahrnovaly mimo jiné proplácení návštěv nevěstinců.

Schuster byl obžalován ze zpronevěry, nabádání ke zpronevěře a napomáhání při podvodu a korupci. Soud v tomto případu vydal trestní příkaz, což je německý právní prostředek, který sice nezahrnuje soudní proces, ale je ekvivalentní usvědčení, pokud jej obžalovaný přijme. Protože se však Schuster odvolal, mohl by se nakonec soudní proces přece jen uskutečnit, uvedla agentura AP.

Prokuratura viní Schustera, že v německé pobočce Škody Auto zajistil přítelkyni bývalého personálního manažera VW Klause-Joachima Gebauera takové místo, ve kterém nemusela pro firmu vykonávat žádnou skutečnou práci. Tvrdí rovněž, že Schuster v rámci výběru lokace pro výrobní linky VW v Indii nezákonně přijal od indického investora 100.000 eur, jež použil na nákup sportovního automobilu Lamborghini.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám