Hlavní obsah

Bývalému šéfovi WorldCom hrozí trest 85 let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Soud v newyorské čtvrti Manhattan shledal vinným bývalého generálního ředitele americké společnosti WorldCom Bernarda Ebberse. Podle soudu je Ebbers zodpovědný za škody, které podnik pod jeho vedením napáchal, a teď mu hrozí, že bude odsouzen až na 85 let vězení.

Foto: Jan Řehounek
Článek

Soud Ebberse obvinil ve všech bodech obžaloby, především z podvodu a zločinného spolčení. Účetní podvod ve WorldComu dosáhl asi 11 miliard dolarů a na jeho konci byl pád firmy. Ta vyhlásila v červenci 2002 tehdy největší bankrot v historii Spojených států a zastínila tak i bankrot energetické společnosti Enron.

Ebbers telekomunikační společnost WorldCom postavil prakticky od základů. WorldCom býval malou regionální společností ve státě Mississippi, než pod Ebbersovým vedením zahájil masivní expanzi. Ebbers je podle soudu zodpovědný také za podvody s akciemi, kvůli nimž přišla řada akcionářů o miliardy dolarů.

Soud na Manhattanu rozhodl po zhruba šestitýdenním období, kdy se zabýval připomínkami a zvažoval, zda je Ebbers zodpovědný za podvody či nikoliv. Ebbers v průběhu celého líčení tvrdil, že je nevinný a že o žádných podvodech nevěděl. Veškerou vinu přitom svaloval na své podřízené, připomíná agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám