Hlavní obsah

Bush: USA poskytnou bankám injekci čtvrt biliónu dolarů

Novinky, toh
WASHINGTON

Odkoupení podílů v amerických bankách či jednotlivých podnicích až do výše 250 miliard dolarů. Takové by měly být následující kroky Spojených států ke stabilizaci tamní ekonomiky. Oznámil to během svého úterního prohlášení americký prezident George W. Bush.

Foto: Jason Reed, Reuters

Americký prezident George Bush

Článek

Spojené státy ze schváleného záchranného balíku 700 miliard dolarů uvolní část na odkup podílů v bankách. Podle Bushe by se tím měla na trh vrátit nyní zmražená likvidita. Finanční instituce si kvůli krizi nepůjčují peníze, což přivádí celý bankovní sektor do problémů.

Opatření bude mít jen krátkodobou platnost. Později by totiž banky měly podíly opět od státu odkoupit. Tím se daňovým poplatníkům jejich peníze vrátí. Zároveň Federální pojišťovna vkladů bude garantovat půjčky mezi bankami. Opatření by opět mělo vést k obnovení důvěry na trzích a rozhýbání likvidity.

Obdobně jednala v předešlých dnech i Evropská unie. Například Německo, Rakousko či Francie vloží do bankovního sektoru stovky miliard eur.

Bush mimo jiné také uvedl, že stát bude odkupovat cenné papíry v některých podnicích. Chce tak zabránit propouštění či nedostatku peněz na výplaty zaměstnamců firem. "Vliv státu bude omezený a krátkodobý. Spojené státy nechtějí převzít volný trh, jen mu pomoci,“ uvedl Bush.

Reklama

Související témata:

Související články

Evropa poskytne bankám stovky miliard eur

Francie, Rakouskou, Německo či Británie poskytnou finančnímu sektoru stovky miliard eur. Chtějí tak opět zmírnit dopady současné finanční krize. Francouzský...

Výběr článků

Načítám