Hlavní obsah

Bulharská firma BEH dostala od Evropské komise dvoumiliardovou pokutu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská komise (EK) vyměřila bulharské státní společnosti BEH (Bulgarian Energy Holding) pokutu 77 milionů eur (téměř dvě miliardy Kč) za to, že v období pěti let do roku 2015 blokovala konkurenčním firmám přístup ke stěžejní plynárenské infrastruktuře. Firma tím zneužívala svého dominantního postavení, uvedla v pondělí komise.

Sídlo Evropské komise v Bruselu (ilustrační foto)

Článek

Bulharská ministryně energetiky Temenužka Petkovová v reakci uvedla, že Sofia verdikt ještě neobdržela a že o dalším postupu teprve rozhodne. Na zaplacení pokuty má firma tři měsíce.

Ministryně také kritizovala EK za požadavek, aby Bulharsko zprivatizovalo provozovatele plynárenské sítě BEH, firmu Bulgartransgaz, aby dosáhla pokuty a pokutě se vyhnula.

„Jde o strategickou infrastrukturu, která je přímo spojena s národní bezpečností. Nemůžeme připustit kompromisy s naší národní bezpečností,” řekla Petkovová novinářům.

Komise uvedla, že společnost BEH zablokovala přístup k domácí síti pro přepravu plynu, jedinému zásobníku plynu v zemi a jedinému plynovodu pro dovoz plynu do Bulharska. „Bez přístupu k této základní infrastruktuře nebylo možné, aby potenciální konkurenti vstoupili v Bulharsku na velkoobchodní trh,” uvedla EK.

Distribuční firma Bulgargaz tak získal prakticky monopolní postavení. Bulgartransgaz a Bulgargaz, kterých se pokuta týká, jsou vedle dalších firem součástí holdingu BEH.

Opatření EU je v souladu s cílem dosáhnout v 28členném bloku jednotného energetického trhu, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám