Hlavní obsah

Bude to nový Martin Jahn, řekl Mládek při jmenování šéfa CzechInvestu

Novým ředitelem CzechInvestu se stal Karel Kučera (33). Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) o jeho jmenování informoval v úterý odpoledne. Kučerovi dal z dvojice finálních kandidátů přednost před pověřeným ředitelem CzechInvestu Ondřejem Votrubou.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (vpravo) představil 21. října v Praze na tiskové konferenci nového ředitele CzechInvestu Karla Kučeru.

Článek

"Volba na pana Kučeru padla mimo jiné proto, že je ze soukromého byznysu. Očekávám, že tam přinese nové impulzy. Také předpokládám, že to je v uvozovkách nový Martin Jahn," zdůvodnil svůj výběr odkazem na někdejšího šéfa agentury Mládek. Poznamenal, že pro něj byl výběr mezi dvojicí kandidátů velmi složitý. Potěšil ho Votrubův příslib setrvání v agentuře.

"Já se chci vrátit k úspěšným kořenům agentury CzechInvest," řekl ke svým představám Kučera. Při vedení agentury chce stavět na čtveřici základních pilířů – rozšíření služeb pro stávající domácí podniky a investory ze zahraničí, větší aktivitě v zahraničních zemích, zachování nebo zvýšení čerpání z evropských fondů a zjednodušení administrativy.

V nejbližší době chce posílit postavení agentury na východních trzích, dobudovat pobočku v Soulu v Jižní Koreji a zřídit další kancelář v Číně.

Rád by, aby se Česko dostalo mezi deset nejúspěšnějších zemí v získávání zahraničních investorů v Evropě.

Odstoupil z kandidátky ANO

Kučera vystudoval pražskou právnickou fakultu a Vysokou školu ekonomickou. Během kariéry vystřídal několik soukromých společností, pracoval například pro Deutsche Post, poradenské firmy Accenture a M.C.Triton a také pro veřejnoprávní Českou televizi. Od roku 2012 je konzultantem na volné noze.

V komunálních volbách kandidoval za hnutí ANO v Mníšku pod Brdy, z kandidátky ale odstoupil.

CzechInvest od února vede pověřený ředitel Ondřej Votruba. Vystřídal odvolaného Mariana Piechu, kterého přivedl bývalý ministr průmyslu Jiří Cienciala. Miroslava Křížka, který vedl agenturu od září 2010 do srpna 2012, obvinila policie z podvodu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám