Hlavní obsah

Brusel vyšetřuje možné manipulace s cenami biopaliv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská komise začala oficiálně vyšetřovat podezření, že trojice výrobců biopaliv manipulovala s ukazateli cen etanolu s cílem zvýšit ceny tohoto biopaliva. Taková manipulace by podle komise mohla poškozovat hospodářskou soutěž a snižovat využívání biopaliv jako alternativy k fosilním palivům.

Foto: Marcelo Del Pozo, Reuters

Jedna z vyšetřovaných firem, španělská Abengoa, provozuje také speciální typ solární elektrárny poblíž Sevilly.

Článek

Vyšetřování se týká španělské společnosti Abengoa, švédské Lantmännen a belgické Alcogroup.

Komise tyto podniky podezřívá, že uzavřely tajnou dohodu, aby mohly ovlivňovat cenové ukazatele pro etanol zveřejňované analytickou společností Platts, a uměle tak zvyšovat ceny tohoto biopaliva.

Abengoa před bankrotem

„Hospodářská soutěž na trzích s biopalivy je klíčovým předpokladem pro podporu čisté dopravy a pro snížení emisí skleníkových plynů. Je to důležitý prvek ambiciózní strategie komise pro omezení emisí skleníkových plynů a pro podporu obnovitelné energie," uvedla komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.

Jak na webu upozornil španělský deník El País, v případě společnosti Abengoa šetřila podobné podezření Evropská komise poprvé již před dvěma roky. Před osmi měsíci proběhla razie v centrále firmy.

Současné vyšetřování přichází v nejméně vhodnou dobu, kdy Abengoa jedná s věřiteli o restrukturalizaci dluhu ve výši devíti miliard eur (243 miliard korun) a balancuje na hraně bankrotu. Akcie firmy v pondělí padaly o téměř osm procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám