Hlavní obsah

Brněnský Zetor představil nový model menšího traktoru

– Brno
Právo, Jan Trojan

V brněnském Zetoru vyslyšeli volání zákazníků a po letech se vrátili k výrobě menších traktorů střední třídy o výkonu do 80 koní. Nový typ, který ve čtvrtek představili, je označen jako Zetor Major. S vývojem začali loni na podzim, první tyto traktory vyjedou z výrobní linky nedlouho po začátku příštího roku. Firma již eviduje 77 objednávek s termínem dodání leden 2013.

Foto: Jan Trojan, Právo

Nový Zetor Major střední třídy je určen soukromým zemědělcům a malým rodinným farmám.

Článek

Na 80 procent produkce Zetorů Major zamíří do Polska, USA, Maďarska i na Slovensko. Podle marketingového manažera Zetoru Luďka Buchty je ideálním a skutečně největším trhem právě Polsko s tamními rodinnými farmami.

„Víme, že s traktorem často jezdí i ženy, proto není ovládání Zetoru Major složité,“ doplnil manažer informace o ergonomicky řešené prostorné a pohodlné kabině.

Zástupce výkonného ředitele a výrobní ředitel společnosti Zetor Marián Lipovský Právu potvrdil, že jako jediní mezi velkými světovými výrobci neosazují tovární motory Zetor elektronikou a dodatečnými přídavky do paliva. Z toho vyplývá mnohem snadnější a levnější údržba i provoz a také celková nižší cena proti konkurenci.

V roce 2013 plánuje brněnský Zetor vyrobit i prodat tisícovku těchto nových menších traktorů, což je zhruba necelá pětina celkové plánované produkce. Obchodní úspěchy zaznamenává značka Zetor i v Irsku, na jednom z tamních ostrovů prý nejezdí traktory jiné značky.

Foto: Jan Trojan, Právo

Nový Zetor Major střední třídy je určen soukromým zemědělcům a malým rodinným farmám.

Novým typem navazuje firma na značku Major vyráběnou do roku 2006. Po následující restrukturalizaci výrobního programu vypadly modely nižší výkonové řady. Nový model Major bude akciová společnost Zetor Tractors vyrábět nejdříve v kabinové verzi s náhonem na čtyři kola a od druhého čtvrtletí doplní ještě verzí s náhonem na zadní kola a s kabrioletem s náhonem na dvě i na čtyři kola.

Zetor za dobu své historie od roku 1946 vyrobil 1,2 miliónu traktorů. Za letošní tři čtvrtletí hlásí skupina Zetor zisk před zdaněním 216 miliónů korun a za celý rok očekává přes 250 miliónů. Za srovnatelné loňské období dosáhla zisk 80 miliónů korun. Za růstem je vyšší počet prodaných těžších traktorů, například největší výkonové řady Forterra.

S rozšířením výroby Zetor přijme v příštím roce na 150 až 200 nových pracovníků, letos jich přijal zhruba stovku, celkově zaměstnává 950 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám