Hlavní obsah

Brněnské sdružení chce po Kalouskovi zákaz automatů

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Brněnské občanské sdružení Brnění podalo ve čtvrtek k ministerstvu financí (MF) podnět ke zrušení povolení všech hazardních přístrojů, konkrétně pak videoloterijních terminálů (VLT), které jsou v rozporu s tamní vyhláškou. Podle Matěje Hollana z Brnění musí MF začít s odebíráním povolení ihned.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Jedna z brněnských heren

Článek

Podle Brnění je jen v Brně přes 340 provozoven s několika tisíci přístroji, které fungují v místech, kde to neumožňuje místní vyhláška, MF ale přesto provoz automatů povolilo.

„Ministerstvo musí začít s odebíráním povolení ihned. Čekání na dobu, kdy doběhnou stávající povolení, nemá oporu v zákoně. Dlouholetá povolení jsou nezákonná a obce a jejich občané nesmějí být terorizováni ministerstvem financí jen proto, že jeho úředníci kdysi v minulosti povolovali automaty na nezákonně dlouhou dobu,“ prohlásil Hollan.

Podle sdružení MF postupuje v rozporu se zákonem, když VLT povoluje na deset let, zatímco „obyčejné“ automaty lze povolit jen na rok. „VLT navíc v rozporu se zákonem nemají limitovanou maximální hodinovou prohru, takže člověk na nich může prohrát neomezeně mnoho. Ministerstvo navíc ignoruje ústavní pravomoc obcí zajišťovat na svém území pořádek a rozhodovat tak o umisťování hazardních přístrojů,“ řekl Hollan.

Ústava nebo neomezené vydělávání?

Sdružení upozorňuje i na verdikt Ústavního soudu z června, podle kterého obce mohou regulovat všechny typy hazardních přístrojů na svém území.

„Na gamblerství je navázána kriminalita, chorobným hráčstvím u nás trpí několik set tisíc lidí a je to velice těžko léčitelná nemoc. Jde srovnat se závislostí na pervitinu. Přístup je to podobný, jako kdyby byly na každém kroku prodejny s drogami. Ministerstvo by mělo jasně říci, co je pro něj důležitější. Ústava nebo povolení na neomezené vydělávání?“ dodal Hollan.

Sdružení očekává, že by se jeho podnětem mohlo MF začít do měsíce zabývat. Brno je přitom doslova zapleveleno nejrůznějšími hernami, které hyzdí takřka každou ulici v centru.

Reklama

Výběr článků

Načítám