Hlavní obsah

Britský Vodafone zastaví instalaci klíčových zařízení Huawei

Britský mobilní operátor Vodafone pozastaví instalaci zařízení čínské firmy Huawei do klíčové části své sítě, dokud západní vlády nerozhodnou o aktivitách čínského podniku. V západních zemích čelí Huawei obviněním, že úzce spolupracuje s čínskou vládou a že zařízení Huawei je uzpůsobeno pro špionáž. Firma taková obvinění odmítá.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Logo Vodafone

Článek

„Vzhledem k tomu, že Vodafone buduje sítě 4G a připravuje se na 5G, bude radiová zařízení od této čínské firmy nadále kupovat, s výjimkou zařízení pro klíčové, inteligentní části sítí,“ uvedl šéf společnosti Nick Read. Dodal, že diskuse kolem firmy Huawei se odehrává na „příliš zjednodušené úrovni“.

Čínská firma je důležitým hráčem na trhu se zařízením, kde dominují tři podniky, vedle Huawei to jsou ještě Ericsson a Nokia.

Opatření firma oznámila v pátek současně s představením hospodářských výsledků. Vodafone vykázal ve třetím fiskálním čtvrtletí pokles příjmů meziročně o sedm procent na 11 miliard eur (282,6 miliardy Kč). Společnost od roku 2005 působí i v České republice, kde poskytuje služby 3,8 milionu zákazníků. V posledním fiskálním roce, který skončil v březnu 2018, firma v Česku zvýšila zisk o polovinu na 1,13 miliardy korun. Tržby se zvýšily o 1,4 procenta na 14,15 miliardy.

Foto: Jakub Střihavka, ČTK

Český premiér Andrej Babiš se v rámci Světového ekonomického fóra v Davosu setkal s předsedou představenstva čínské firmy Huawei Kenem Hu.

S předsedou představenstva Huawei Kenem Hu v pátek v Davosu jednal český premiér Andrej Babiš. Po jednání novinářům zopakoval, že Česko na základě varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) před výrobky firmy Huawei zahájila analýzu rizik kritické infrastruktury státu. Předseda vlády také uvedl, že by se kybernetická bezpečnost měla koordinovat na úrovni Evropské unie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám